Şoareci la volan: conduc mini-maşini şi se relaxează. Studiul va ajuta la tratarea bolilor psihice [video]

Şoarece
Şoarece (University of Richmond in Virginia)

Să te urci la volan şi să mergi la cumpărături se pare că nu mai este o activitate exclusiv umană: şoarecii de laborator au învăţat să conducă o mini-maşină electrică pentru a merge să-şi procure mâncarea, ba chiar o consideră o activitate relaxantă.

Experimentul a fost efectuat în Statele Unite ale Americii, la Universitatea din Richmond, în Virginia, unde cercetătorii coordonaţi de specialista în neurobiologie Kelly Lambert au pus la punct acest curios experiment pentru a evalua efectele unor boli precum Parkinsonul şi depresia. Rezultatele, publicate în revista Behavioral Brain Research, arată că „şoarecii care trăiesc într-un mediu complex şi stimulant, de exemplu bogat în obiecte interesante cu care să interacţioneze, învaţă să conducă mai uşor, în timp ce şoarecii care trăiesc în cuştile obişnuite de laborator au mai multe dificultăţi şi fac greşeli în teste. Acest lucru - explică Lambert - înseamnă că o complexitate mai mare a mediului duce la o neuroplasticitate şi o flexibilitate mai mare a comportamentului.

La fel ca tinerii şoferi începători, chiar şi şoarecii simt o anumită satisfacţie în ceea ce priveşte învăţarea unei sarcini atât de provocatoare şi par să se relaxeze foarte mult în timp ce conduc.

„Am măsurat hormonii asociaţi cu stresul şi rezistenţa în materiile fecale - spune neurobiologul - şi am descoperit că antrenamentul în sine îmbunătăţeşte valorile, ducând la un profil hormonal care exprimă o mai mare rezistenţă la stres”.

Articol ştiinţific de referinţă: Scientists have trained rats to drive tiny cars to collect food

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură