Snowden critică lipsa libertăţii de exprimare din Rusia

Matei Dobrovie
07.09.2015

alte articole

Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate.
Edward Snowden, fost contractor al Agenţiei Naţionale americane pentru Securitate. (AP Photo / The Guardian, File)
Matei Dobrovie
07.09.2015

Fostul contractor al NSA, Edward Snowden, aflat în exil în Rusia, a criticat conducerea de la Moscova pentru că ”încearcă tot mai mult să controleze gândurile oamenilor şi face o mare greşeală politică încercând să controleze Internetul”.

Cu ocazia primirii premiului Björnson pentru libertatea de exprimare, Snowden, care a participat prin videoconferinţă la ceremonia din Norvegia, a criticat ţara care i-a acordat azil, afirmând că cenzurarea Internetului este ”frustrantă şi dezamăgitoare”.

”Guvernul rus încearcă tot mai mult să controleze Internetul şi gândurile oamenilor”, a fost mesajul fostului contractor NSA către membrii Academiei norvegiene pentru literatură şi libertate de exprimare. În opinia sa, statul rus încearcă să pătrundă şi în viaţa privată şi să ”decidă chiar care este modul în care oamenii îşi declară iubire unul altuia”.

Snowden consideră controlarea Internetului o ”greşeală politică”. Totodată whistleblower-ul a susţinut că nu a intenţionat niciodată să rămână la Moscova, dar paşaportul i-a fost anulat de SUA şi a cerut azil în 21 de ţări, care nu i-au răspuns la cerere, în timp ce Rusia l-a primit.

„Am cerut azil în 21 de ţări. Toate au tăcut. Rusia a fost una dintre ultimele în care am depus cerere. Nu am avut niciodată intenţia de a merge în Rusia, nu acesta a fost planul meu. Eram doar în tranzit către America Latină. Din păcate, paşaportul mi-a fost anulat de către Statele Unite”, a explicat el.

Pe de altă parte, în mod paradoxal Snowden a susţinut că el personal poate trăi liber în Rusia şi îşi poate exprima părerile deschis, deoarece comunică mai ales online, scrie Spiegel.

Reamintim că Edward Snowden a dezvăluit documente secrete despre programele de spionaj şi supraveghere ale NSA, iar în SUA este acuzat de spionaj şi dezvăluire de secrete de serviciu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor