Siria: avioanele Rusiei au mai plecat, Spetsnaz rămâne

După ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat în urmă cu peste o săptămână retragerea unei mari părţi a forţelor militare ruse din Siria, un oficial militar al Kremlinului a recunoscut că pe teritoriul sirian încă operează trupe terestre speciale ruseşti.
Avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aerianaă Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc Su-24M decolează de la baza aerianaă Hmeimim din Siria. (Captură Foto)

Un oficial militar de rang înalt al Moscovei a declarat, miercuri, că o unitate de forţe speciale ruseşti activează în Siria, efectuând misiuni de recunoaştere şi “alte sarcini speciale”.

“Nu voi ascunde faptul că pe teritoriul Siriei există o divizie a forţelor noastre de operaţiuni speciale”, l-a citat Interfax pe Aleksandr Dvornikov, comandant al contingentului rus din Siria.

Vladimir Putin a ordonat săptămâna trecută retragerea unui anumit număr de avioane de luptă din Siria, dar a susţinut că loviturile aeriene împotriva grupului jihadist Statul Islamic şi a Frontului al-Nusra, un grup afiliat la Al-Qaeda, vor continua.

“[Trupele speciale] culeg informaţii despre ţintele terestre. Ele transmit avioanelor de luptă ţintele situate în zonele izolate, şi mai execută alte sarcini speciale”, a mai precizat Dvornikov, conform RFE-RL.

Comentariile sale au fost făcute în contextul în care unele rapoarte susţin că forţele guvernamentale siriene şi aliaţii lor au avansat un kilometru în interiorul oraşul Palmyra, care a fost ocupat de Statul Islamic în mai 2015.

Analiştii susţin că recapturarea oraşului din deşert ar fi unul dintre cele mai importante realizări ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad de când Rusia şi-a lansat intervenţia militară în Siria pe 30 septembrie 2015 – o intervenţie care a schimbat direcţia războiului civil în favoarea liderului din Damasc.

Recunoaşterea prezenţei trupelor terestre ruseşti în Siria nu este o noutate, în condiţiile în care ziarul britanic Daily Mirror a raportat în toamna anului trecut că Vladimir Putin a trimis în Siria câteva echipe din temutele forţe speciale ruseşti Spetsnaz pentru a-l ajuta pe Assad.

“Spetsnaz şi trupele de paraşutişti nu sunt acolo pentru a oferi securitate obiectivelor. Ei sunt extrem de agresivi şi bine antrenaţi. Sunt acolo pentru a face curăţenie după loviturile aeriene, sunt acolo pentru a se implica în misiuni sub acoperire împotriva rebelilor şi în cele din urmă îi vor elimina pe aceştia”, scria Daily Mirror la acea vreme, citând o sursă miliară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe