Rusia menţine sistemele S-400 în Siria până la retragerea avioanelor de luptă saudite din Turcia

Deşi la începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a ordonat retragerea unei mari părţi a forţelor militare ruseşti din Siria, sistemele de rachete S-400 vor rămâne pe loc pentru moment. Saudiţii şi turcii plănuiesc o intervenţie militară comună în Siria, spre nemulţumirea Rusiei.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400.
Sistemul rusesc de rachete antiaeriene S-400. (Captură Foto)

Oficiali de rang înalt din Moscova au declarat, miercuri, că vor fi retrase din Siria sistemele avansate de rachete antiaeriene S-400, conform unui raport al Debkafile. Potrivit experţilor, prezenţa rachetelor este crucială în acest moment, în condiţiile în care saudiţii continuă să-şi mărească numărul avioanelor de luptă în Turcia, în apropierea graniţei siriene.

Surse militare au dezvăluit pentru Debkafile că, deşi iniţial saudiţii au trimis patru avioane de luptă saudite la baza aeriană turcească Incirlik la începutul acestei luni, numărul acestora a ajuns acum la 16. În acelaşi timp, oficialii saudiţi au declarat că Riadul şi Ankara se pregătesc să intervină împreună în conflictul sirian.

Trupe de infanterie şi blindate turceşti au trecut deja graniţa turco-siriană şi au ocupat poziţii în provincia nordică siriană Idlib, la doar câteva sute de metri în interiorul graniţei siriene, conform surselor citate.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut în 14 martie o referire la dovezile legate de expansiunea militară a Turciei în Siria.

Afirmaţiile sale au fost percepute ca un avertisment că Moscova nu va tolera alte încălcări ale suveranităţii siriene de către Turcia. În plus, avertismentul este văzut ca fiind valabil şi pentru intruziunile aeriene saudite în spaţiul aerian sirian.

Rusia a dedus, din mişcările militare turceşti, că Ankara urmăreşte să creeze enclave în interiorul Siriei, ce vor fi folosite ca zone de securitate sau zone interzise zborului (no-fly zones), împotriva cărora Moscova s-a opus în mod constant. Prezenţa sistemelor de rachete S-400 ruseşti în Siria are rolul de a obstrucţiona planurile turco-saudite şi de a descuraja forţele aeriene ale celor două ţări să efectueze raiduri aeriene deasupra Siriei.

În acelaşi timp, prezenţa rachetelor S-400 în Siria îngrijorează forţa aeriană israeliană. Bateriile de rachete, în prezent poziţionate la baza din Latakia, ar putea acoperi o zonă întinsă a spaţiului aerian israelian nordic şi central dacă ar fi mutate mai înspre sud.

Sursele militare ruseşti au oferit, miercuri, unele asigurări că sistemele S-400 vor fi retrase din Siria, rămânând doar sistemele de rachete antiaeriene Pantsir-S1, care nu au reprezentat o provocare pentru forţa aeriană israeliană în ultima decadă.

În plus, sursele militare au mai confirmat pentru Debkafile că preşedintele rus Vladimir Putin şi-a ţinut până acum promisiunea făcută premierului israelian Benjamin Netanyahu de a nu livra pe moment sisteme de rachete S-300 sau S-400 Iranului, printr-o serie de amânări.

În 17 februarie, oficiali militari iranieni au anunţat o ceremonie ce urma să aibă loc a doua zi în portul Astrakhan de la Marea Caspică cu ocazia primirii primei serii de rachete S-300, dar ceremonia nu a mai avut loc.

În această săptămână, surse din industria militară rusă au anunţat că rachetele nu vor fi livrate Iranului înainte de luna august sau septembrie – o altă amânare, despre care se crede că nu va fi ultima.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe