SUA trimite forţe terestre în Irak. Bagdadul se pregăteşte să recupereze oraşul Mosul

SUA va trimite un număr suplimentar de soldaţi ai Marinei în Irak pentru a susţine guvernul din Bagdad în lupta împotriva grupului terorist Statul Islamic.
Soldaţi americani şi britanici la baza Basmaya, sud-est de Bagdad, 27 ianuarie 2016.
Soldaţi americani şi britanici la baza Basmaya, sud-est de Bagdad, 27 ianuarie 2016. (Captură Foto)

Armata americană a susţinut duminică, într-o declaraţie, că soldaţii din Unitatea Expediţionară a 26-a din cadrul Marinei se vor alătura forţelor americane deja prezente în ţara arabă pentru a lupta împotriva jihadiştilor din grupul Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIL, ISIS sau Daesh).

De asemenea, declaraţia mai susţine că forţele americane sunt desfăşurate după consultarea cu guvernul irakian.

SUA a trimis deja un număr mare de trupe terestre la o bază militară în apropiere de Makhmur, un district localizat la aproximativ 72 km sud-est de oraşul Mosul, ocupat de militanţi, şi la 273 km nord de capitala irakiană Bagdad.

În cursul zilei de sâmbătă, un soldat al Marinei SUA a fost ucis şi alţii câţiva au fost răniţi la baza respectivă după ce aceasta a fost atacată de militanţii Daesh cu ajutorul unei rachete.

Washingtonul susţine că soldaţii săi luptă împotriva teroriştilor Daesh şi pregătesc forţele irakiene. Dar, în acelaşi timp, administraţia Obama a fost criticată pentru ineficacitatea intervenţiei sale militare în Irak.

Începând cu septembrie 2014, SUA, împreună cu o parte din aliaţii săi, a desfăşurat atacuri aeriene împotriva militanţilor Daesh în interiorul Siriei fără autorizaţie din partea Damascului sau fără un mandat ONU. Loviturile aeriene din Siria sunt o extensie a unei campanii de atacuri aeriene conduse de SUA împotriva poziţiilor Daesh în Irak, care a început în august 2014.

Guvernul irakian a anunţat că se pregăteşte să desfăşoare o operaţiune majoră pentru a elibera oraşul Mosul din mâinile jihadiştilor, adăugând că a trimis deja mii de soldaţi la o bază militară din nordul ţării.

Teritoriile nordice şi vestice ale Irakului au fost zguduite de violenţe de când teroriştii Daesh şi-au început marşul în zonele irakiene în iunie 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe