Singapore retine un reporter pentru acoperirea unui proces sensibil

Reporterul Epoch Times Jaya Gibson a fost retinut duminica noaptea cand a incercat sa intre in Singapore. (Ming Guo / The Epoch Times)
Epoch Times România
26.09.2006

Reporterul Epoch Times Jaya Gibson a fost retinut duminica noaptea cand a incercat sa intre in Singapore.

La sfarsitul lunii august si in timpul primei jumatati a lunii septembrie Gibson a acoperit pentru Epoch Times doua subiecte care au scos in evidenta situatia grea a drepturilor omului din Singapore.

El a scris cateva rapoarte despre procesul practicantilor Falun Gong din Singapore care au fost arestati pentru afisarea unui banner pe trotuarul opus ambasadei chineze si prin care cereau incetarea persecutiei Falun Gong din China.

Gibson a raportat de asemenea despre incercarile guvernului din Singapore de a restrictiona orice proteste in timpul intalnirilor I.M.F. care au avut loc saptamana trecuta.

Dupa o scurta calatorie in Europa, Gibson a incercat sa intre din nou in Singapore pentru a relata in continuare despre procesul practicantilor Falun Gong.

Acest proces a fost tratat de guvernul singaporez ca fiind o problema foarte sensibila. Initial, presa din afara Singaporelui nu a putut sa intre in sala de tribunal pentru a raporta despre proces.

Gibson a declarat ca dupa ce a inceput sa raporteze despre proces a fost supus unei monitorizari regulate din partea politiei singaporeze.

Avocatul apararii in acest proces, dnul Ravi, a intentionat saptamana trecuta sa zboare la Geneva pentru a face o prezentare Comisiei O.N.U. pentru Drepturile Omului despre acest caz dar a fost retinut inainte sa poata parasi Singapore.

In cazul procesului practicantilor Falun Gong guvernul din Singapore a luat masuri extraordinare datorita influentei regimului comunist.

Intrebat de motivul detentiei si deportarii lui Gibson, un oficial al departamentului singaporean de imigrari a declarat ziarului The Epoch Times ca nu are nimic de comentat despre acest incident si ca ei nu vor “dezvalui motivele celor din exterior.” Ei au refuzat sa explice procesul relevant al legii cu privire la deportarea si drepturile deportatilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor