Sindicatul Jurnaliştilor din Moscova: 20% din mass media rusă va fi închisa până în 2016


Pavel Gusev, liderul Sindicatului Jurnaliştilor din Moscova.
Pavel Gusev, liderul Sindicatului Jurnaliştilor din Moscova. (Captură Foto)
Andrei Popescu
09.02.2015

O cincime din entităţile media care operează acum în Rusia şi-ar putea închide uşile până anul viitor. Acesta este mesajul transmis de un reprezentant al jurnaliştilor din Moscova, care a declarat că aceste cifre fac parte dintr-o estimare mai amplă şi mai dură potrivit căreia aproximativ 40% dintre standurile de ziare care operau acum un an şi jumătate au fost deja închise.

Pavel Gusev, şeful Sindicatului Jurnaliştilor din Moscova şi redactor şef al publicaţiei Moskovsky Komsomolets, a făcut sumbra predicţie vineri la o conferinţă de presă organizată la Universitatea de Stat din Moscova. “Luaţi aminte, 20% dintre organizaţiile media existente se vor închide până la sfârşitul acestui an. Poate chiar mai mult, dar nu mai puţin [de 20%]”, a afirmat Gusev, potrivit unui raport publicat de Russia Beyond the Headlines.

Gusev a susţinut că jurnaliştii ruşi "înfruntă cea mai puternică criză" în prezent, el estimând că în ultimii anii au fost adoptate aproximativ 100 de legi care restricţionează mass media. Printre nemulţumirile lui Gusev se numără pierderea unei subvenţii de 85 de milioane USD pentru Poşta Rusă, subvenţie care era desemnată livrării ziarelor şi revistelor. În momentul tăierii subvenţiei, s-a prezis că acea măsură va duce la o creştere a preţurilor la abonamente cu 30 până la 50%, conform Moscow Times, însă creşterea s-ar putea dovedi a fi mai mare.

Gusev a declarat că pierderea subvenţiei a dus în mod direct la o scădere generală de 20% a numărului de abonamente, în timp ce unele ziare regionale au experimentat o scădere a acestora de până la 90% şi au încetat să mai publice. Ziarele din zonele rurale, unde livrarea costă mai mult, au fost cel mai puternic lovite de pierderea subvenţiei.

La acest moment, mai există aproximativ 60.000 de entităţi media în Rusia, potrivit agenţiei de ştiri oficiale de stat Tass.

La vremea suspendării subvenţiei, Alexei Volin, viceministrul rus pentru presă şi comunicaţii, nu a oferit jurnaliştilor prea multe speranţe că acei bani vor fi realocaţi. “Nu mai este nimic de dat. Nu mai sunt bani. Conversaţiile pe această temă sunt inutile şi directorii de ziare vor trebui să trăiască în baza noilor condiţii”, a declarat el.

Gusev a declarat că industria mass mediei a fost de asemenea lovită de o creştere a impozitelor pentru micile afaceri, care în mod tradiţional plăteau pentru majoritatea reclamelor din ziare.

Decăderea economică a ţării doar a înrăutăţit situaţia. Astfel, Alexei Levcenko, un consilier al vicepremierului rus, a declarat vineri presei că guvernul se aşteaptă ca jurnaliştii să facă faţă unei reduceri a locurilor de muncă cu 15-20% în întreaga ţară, a mai raportat Moscow Times.

Impactul este simţit chiar şi de companiile media deţinute de stat precum agenţia Tass, al cărui director a indicat luna trecută că va trebuie să-şi concedieze 25% din personal în luna februarie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor