Silvicultorii pichetează Guvernul: "de pădurile României vor dispune doar grupurile de interese!" (Video)

Circa 7000 de angajaţi din domeniul silvic riscă să rămână fără loc de muncă, în timp ce pădurile statului vor ajunge la cheremul grupurilor de interese, avertizează lucrătorii din domeniu, cerând implicarea de urgenţă a Guvernului şi a tuturor instituţiilor de resort.
Protest al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, 23 martie 2016
Protest al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, 23 martie 2016 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Circa 100 de lucrători din domeniul silvic, mobilizaţi de Federaţia pentru Apărarea Pădurilor au pichetat miercuri Guvernul cerând, din nou, modificarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase, regulament care restrânge atribuţiile Romsilva prin desfiinţarea activităţilor de exploatare şi prelucrare primară a lemnului. Aceasta duce la imposibilitatea gospodăririi durabile a pădurilor statului şi va antrena concedierea a 7000 de salariaţi ai regiei, acuză protestatarii.

Veniţi cu bannere ce transmit mesaje precum: "Pădurarii au salarii de două ori mai mici decât salariul mediu pe economie, de trei ori mai mici decât în Ungaria şi de cinci ori mai mici decât în Polonia", "Stopaţi campania de denigrare a personalului silvic!", "De ce poporul român trebuie să suporte prejudiciul de 36 miliarde de euro creat de grupurile de interese care au tăiat ilegal 400.000 de hectare de păduri particulare?", lucrătorii din domeniul silivic le reproşează guvernanţilor că nu au luat în considerare doleanţele specialiştilor şi au elaborat un nou regulament care nu rezolva cu adevărat problemele ridicate de lucrătorii din domeniu.

Protest al lucrătorilor din sectorul silvic
Protest al lucrătorilor din sectorul silvic (Epoch Times România)

"Ne aflăm astăzi aici pentru a trage din nou un semnal de alarmă cu privire la necesitatea şi urgenţa modificării HG 924/2015 cu privire la regulamentul de exploatare a masei lemnoase din pădurile proprietate publică. Această hotărâre de Guvern conduce la imposibilitatea desfăşurării activităţilor de exploatarea şi prelucrare a masei lemnoase la Romsilva, regie de interes naţional, care administrează fondul forestier proprietate publică a statului. Datorită impedimentelor create de această HG sunt în pericol locurile de muncă a 7000 de salariaţi. Deja circa 400 de salariaţi sunt în şomaj tehnic începând cu 1 ianuarie 2016 şi dacă nu se întâmplă nimic în regim de urgenţă cei 400 de oameni vor pleca de la 1 aprilie", a declarat Silviu Geană, secretar general al federaţiei sindicatelor Silva.

În ceea ce priveşte noul proiect de Regulament pus în dezbatere de Guvern, acesta aduce câteva îmbunătăţiri, dar problema cea mai importantă, cea de exploatare a masei lemnoase nu este rezolvată, ceea ce va împiedica Romsilva să îşi desfăşoare activitatea.

"Este foarte trist ce se întâmplă! Practic de pădurile României vor dispune doar grupurile de interese! Pădurea este pusă practic pe tavă marilor concerne care activează în România.", a atras atenţia inginerul.

"Acel Regulament a fost modificat dar nu s-a ţinut cont nici de propunerile noastre, nici ale Academiei, nici ale Romsilvei, nici ale organizaţiilor profesionale, nici ale organizaţiilor sindicale din sectorul respectiv", a acuzat la rândul său Marian Stoicescu, liderul Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor.

În opinia acestuia, la nivel politic "nu există un interes pentru salvarea pădurilor. Profita de pe urma acestui fapt grupurile de interese."

Marian Stoicescu a mai anunţat că dacă cererile protestatarilor nu vor fi soluţionate, pe 20 aprilie va urma un nou miting, de amploare, la care vor participa cel puţin 3000 de persoane.

"Dacă nici astăzi propunerile noastre nu vor fi luate în seama de guvernanţi, în 20 aprilie vom veni din nou aici într-un miting şi atunci va trebui să solicităm primului ministru să demită pe cei care conduc autoritatea care răspunde de silvicultură în România pentru că e o problemă extrem de gravă, e un atentat la siguranţa naţională, este vorba de soarta pădurilor, nu ne putem juca cu asta! Dacă nu se iau măsuri imediate, pădurile statului sunt în primejdie şi sunt în pericol şi locurile de muncă ale celor din domeniu.", a adăugat Stoicescu.

De asemenea, Stoicescu a lansat un apel către instituţiile în drept, cerându-le să se autosesizeze şi să ia măsuri pentru demascarea grupurilor de interese responsabile de tăierea a 400.000 de hectare de păduri private şi acum vizează pădurile statului.

Protest al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, 23 martie 2016
Protest al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, 23 martie 2016 (Epoch Times)

Reamintim că acesta este cel de al doilea miting consecutiv vizând modificarea HG 924/2015 prin care se aprobă Regulamentul de exploatare a masei lemnoase organizat în ultima lună de Federaţia pentru Apărarea Pădurilor. La mitingul anterior, ce a avut loc în data de 24 februarie în faţa Guvernului, au luat parte 2000 de persoane venite din toată ţară.

La momentul respectiv, protestatarii au atras atenţia că 120 de milioane de metri cubi de lemn au fost tăiaţi din pădurile privaţilor, prejudiciul creat de grupurile de interese care s-au constituit pentru tăierea ilegală a 400.000 ha de păduri fiind de 36 de miliarde de lei. Mai mult, 600.000 de ha de pădure sunt nepăzite, lăsate la mâna jefuitorilor iar, în paralel, se încearcă discreditarea Romsilva pe toate canalele. Organizatorii au reamintit că patru pădurari au fost omorâţi la datorie şi au acuzat că noul Regulament de valorificare a masei lemnoase, în loc să ajute are exact efectul contrar, sabotând Romsilva, administrator al pădurilor statului. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici