Siegfried Mureşan - propunerea PNL pentru funcţia de comisar european la Transporturi [surse]

Siegfried Muresan
Siegfried Muresan (Mihut Savu /Epoch Times Romania)

O sursă de rang înalt din Partidul Popular European (PPE) a declarat pentru Euractiv.com că PNL, partid care a iniţiat moţiunea de cenzură împotriva Guvernului PSD, îl va propune pe Siegfried Mureşan, europarlamentar liberal şi vicepreşedinte al grupului PPE, pentru funcţia de următor Comisar European pentru Transporturi.

Într-un interviu cu Euractiv.com, Mureşan a susţinut: "Sub nicio formă preşedintele Iohannis nu va numi un premier interimar socialist. Acum conducem în sondaje, suntem cel mai mare partid din opoziţie şi suntem câştigătorii alegerilor europarlamentare. De asemenea, facem campanie pentru preşedintele ţării şi suntem de departe partidul care se aliniază cel mai mult cu agenda sa pro-UE".

"Dacă avem majoritatea pentru a da jos Guvernul, credem că putem găsi de asemenea majoritatea pentru a instala un premier. Va fi dificil, dar nu va dura prea mult timp", a mai susţinut Mureşan.

Declaraţia din PPE vine în contextul în care Guvernul Dăncilă a căzut în urma moţiunii, iar preşedintele Iohannis va selecta premierul interimar şi este mai mult ca sigur că persoana pe care o va nominaliza nu va proveni din rândul social-democraţilor.

Acest lucru va afecta în mod direct mult discutata selectare a următorului comisar european din partea României care să se alăture echipei preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, luând în considerare faptul că alegerea va fi în mâinile premierului interimar.

Amintim, în context, că premierul Viorica Dăncilă a propus iniţial doi foşti colegi europarlamentari pentru funcţia de comisar european, şi anume pe Rovana Plumb şi Dan Nica. Deşi Ursula von der Leyen a selectat-o pe Rovana Plumb, aceasta a fost respinsă de Comisia juridică (JURI) din Parlamentul European din cauza existenţei unui conflict de interese în cazul său.

Potrivit Euractiv, PSD a explorat ulterior o serie de nume pentru înlocuirea Rovanei Plumb, şi în final a insistat asupra lui Dan Nica. Totuşi, Nica nu poate fi considerat un expert în domeniul transporturilor şi numirea lui ar afecta de asemenea echilibrul de gen în privinţa căruia insistă Ursula Von der Leyen în cadrul Comisiei.