Sfatul lui Qu Yuan: fii un om "onest şi incoruptibil"

Qu Yuan (339-278 î.H.) a fost pe vremuri un oficial integru al statului Chu, în timpul perioadei Statelor Combatante (403-221 î. H.) din China.

Qu a s-a dedicat statului Chu cu loialitate. Din pricina talentelor şi integrităţii sale, ceilalţi oficiali de la curte au încercat să îl înlăture. Prin intermediului lui Zheng Xiu, concubina preferată a regelui statului Chu, l-au defăimat pe Qu înaintea acestuia, ceea ce a condus la exilarea lui Qu.

Capodopera literară numită „Divinaţie” (de un autor necunoscut), care apare în Cântecele din Chu, a consemnat gândurile lui Qu Yuan despre necazurile sale.

Legenda spune că Qu a fost exilat. După trei ani de exil, el era tulburat de nelinişti. A căutat sfatul unui clarvăzător, pe nume Zheng Zhanyin. „În minte îmi roiesc întrebări la care sper să mă ajuţi să găsesc răspunsuri,” zise Qu. Zhanyin puse beţişoare de coada şoricelului unde trebuia, şterse praful de pe carapacea de broască ţestoasă [metode de ghicit din China antică, n.r] şi îi răspunse lui Qu, „Sunt pregătit să te ascult.”

Qu a început: „Ar trebui să fiu sârguincios, onest şi loial, sau să linguşesc, să plac celorlalţi şi să socializez aşa încât să pot evita sărăcia? Ar trebui mai degrabă să lucrez din greu pe câmp, plivind şi cultivând pământul, sau să mă plec în faţa celor de la putere pentru faimă şi bogăţie? Ar trebui să vorbesc deschis, punându-mă în pericol, sau să merg pe val pentru a-mi proteja interesele? Ar trebui mai degrabă să transcend lumea cea mâloasă şi să iau o cale mai înaltă, rămânând sincer faţă de mine însumi, sau să afişez un chip zâmbitor pentru a flata şi a mă face plăcut acelei femei (Zheng, concubina preferată a regelui?)

„Ar fi mai bine să fiu sincer şi incoruptibil spre a-mi păstra integritatea sau să le citesc minţile celorlalţi, să fac jocurile celor de la putere şi să îmi schimb poziţia ori de câte ori se schimbă circumstanţele? Ar fi mai bine să mă ridic la înălţimea celor mai buni sau să stau confortabil printre cei mai răi? Ar trebui să zbor la înălţimea lebedelor, sau să mă lupt cu cocoşii şi răţoii pentru mâncare, pe jos?”

„Dintre toate acestea, ce este bine? Ce este rău?” La ce ar trebui să renunţ şi ce ar trebui să urmez? Această lume este plină de noroi. Cei care linguşesc şi complotează posedă putere şi faimă. Cei care sunt virtuoşi şi buni sunt nişte necunoscuţi. Din păcate, ce pot să mai spun? Cine îmi cunoaşte integritatea şi loialitatea?

Auzind acestea, Zhanyin puse deoparte beţişoarele de coada şoricelului şi îşi ceru scuze faţă de Qu Yuan. „Există întrebări la care nici divinaţia nu poate răspunde. Ascultă-ţi, dar, inima. Carapacea mea de ţestoasă şi beţişoarele de coada şoricelului nu îţi sunt de folos,” a răspuns.