Serviciul de Grăniceri se reorganizează

Ana Chitoroagă
01.07.2012

Începând de astăzi, 1 iulie 2012, Serviciul de Grăniceri se reorganizează în Poliţia de Frontieră. Noua instituţie se va afla în subordinea Ministerului de Interne. Această schimbarea are loc în cadrul reformei MAI, dar şi ca urmare a solicitării Uniunii Europene în vederea liberalizării regimului de vize.

În acest sens, Sergiu Ciuntu, şef Secţia control de frontieră Leuşen, a declarat că "reorganizarea Serviciului Grăniceri în Poliţia de Frontieră se înscrie în planul de acţiuni Republica Moldova - Uniunea Europeană, pentru liberalizarea regimului de vize. Aceste acţiuni vor contribui esenţial la redobândirea credibilităţii cetăţenilor în instituţiile statului".

Ca rezultat al reorganizării, poliţiştii de frontieră vor avea mai multe atribuţii.

Astfel Nadejda Căzănescu, locotenent major, a precizat: "Referitor la expertiza judiciară a documentelor, constatarea încălcărilor administrative care sunt legate de trecerea ilegală a frontierei şi de termenul de şedere pe teritoriul R. Moldova, dacă până acum, doar le constatăm, de acum o să le ducem până la capăt. O să le examinăm".

Cu privire la uniforma pe care poliţiştii de frontieră o vor purta începând cu anul viitor, Sandu Marian, angajat la Secţia Control de Frontieră Leuşeni, a menţionat: "Din câte am văzut eu, este o uniformă foarte drăguţă, mai închisă la culoare, mai uşoară. Sper că va fi foarte comodă în activitatea noastră de serviciu".

Precizăm că şeful Poliţiei de Frontieră va fi numit şi eliberat din funcţie de către Executiv, la propunerea ministrului de Interne.

Instituţia va fi finanţată din bugetul de stat şi va avea peste trei mii de angajaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor