Serviciile de Informaţii ale Germaniei - noi detalii în privinţa atacului cu gaze din Siria

Un rebel sirian încearcă o mască de gaze confiscată de la o fabrică a armatei siriene în provincia nord-vestica Idlib la 18 iulie 2013
Un rebel sirian încearcă o mască de gaze confiscată de la o fabrică a armatei siriene în provincia nord-vestica Idlib la 18 iulie 2013 (DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
05.09.2013

Conform Serviciilor de Informaţii Federale a Germaniei (BND) , autorităţile siriene ar fi comis o ”eroare” de dozaj în timpul atacului cu arme chimice din suburbia Damascului, pe 21 August, care a stat la baza incidentului dezastros, afirmă de Der Spiegel, citat de AFP.

Şeful BND, Gerhard Schindler, în cadrul unei prezentări confidenţiale dedicată parlamentarilor, a atribuit atacul pe seama forţelor guvernamentale siriene, chiar dacă nu dispune de probe incontestabile.

Pentru BND, singurii care deţin subtanţe precum gazul sarin şi sunt capabili să realizeze amestecul în rachetele mici de calibru 107 milimetri, sunt forţele regimului Al-Assad.

Potrivit Der Spiegel, Schindler a mai explicat parlamentarilor faptul că forţele rebele siriene nu ar fi fost capabile să efectueze asemenea atacuri.

Acesta a mai precizat că există posibilitatea ca forţele guvernamentale siriene să fi folosit gazul şi înaintea incidentului de la 21 august, dar într-o formă mult mai diluată fapt ce ar explica un bilanţ al deceselor mult mai redus.

Schindler consideră posibilă o eroare de dozaj - care să fi determinat numărul atât de mare de victime la ultimul atac.

În cursul conferinţei, Schindler a mai prezentat o discuţie telefonică interceptată între un lider de frunte al mişcării şiite libaneze Hezbollah, aliat tradiţional al regimului sirian, şi un diplomat iranian.

Discuţia telefonică arată cum responsabilul Hezbollah i-ar fi atribuit atacul lui Al-Assad şi ar fi spus că preşedintele sirian 'şi-ar fi pierdut controlul' şi a comis 'o gravă eroare' când a dat ordinul pentru respectivul atac cu arme chimice, mai notează Der Spiegel.

În timp ce guvernele american şi francez încearcă să obţină un sprijin cât mai larg pentru o intervenţie militară în Siria, aceste noi informaţii pot înclina balanţa în favoarea unei eventuale intervenţii, acreditând teza responsabilităţii regimului de la Damasc în atac, conclude Der Spiegel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor