Servicii din toată lumea - uniţi-vă! Fost şef MI6, halucinant: "Va trebui să spionăm oamenii nevinovaţi pentru a opri terorismul"


Sir John Sawers, fostul şef al MI6, susţine că Internetul ar trebui să fie monitorizat pentru a opri terorismul.
Sir John Sawers, fostul şef al MI6, susţine că Internetul ar trebui să fie monitorizat pentru a opri terorismul. (Captură Foto)

Sir John Sawers, care a condus Serviciile Secrete britanice până în noiembrie 2014, a declarat unui public format din lideri de afaceri că este vital ca traficul pe Internet să fie monitorizat.

Sawers a declarat: “Există o dilemă deoarece publicul, politicienii şi companiile de tehnologie, până într-un anumit punct, doresc ca noi să fim capabili să monitorizăm activităţile teroriştilor şi infractorilor dar nu doresc ca activităţile lor electronice să fie deschise unei astfel de monitorizări.

“Beneficiul dezbaterii este acela că oamenii înţeleg acum că acest lucru nu este posibil. Trebuie să existe o anumită formă de abilitate pentru a acoperi comunicaţiile care se desfăşoară prin intermediul tehnologiei moderne”, a afirmat Sawers.

Luând cuvântul la lansarea sondajului Edelman Trust Barometer, Sawers a declarat că este “destul de probabil” că va avea loc un atac terorist reuşit împotriva Marii Britanii deoarece au existat atât de multe comploturi teroriste încât serviciile secrete nu ar putea să le împiedice pe toate.

El a explicat: “Noi nu spunem că este foarte probabil să aibă loc o tentativă de atac terorist, ci spunem că este foarte probabil să aibă loc un atac terorist real.”

Sawers a mai spus că, în principal, acei oameni care s-au dus să lupte pentru Statul Islamic vor încerca să lanseze astfel de atacuri.

Fostul şef al MI6 a mai declarat: “Cred că marea majoritate a acestor oameni sunt foarte uşuraţi că se pot întoarce în Marea Britanie, dar s-ar putea să existe în rândul lor un nucleu absorbit în ideologia extremistă care va prezenta o ameninţare reală pentru noi cei de aici”.

Sawers a lăudat comunitatea securităţii în ceea ce priveşte depistarea sau controlarea acestor ameninţări dar a adăugat că forţele de poliţie şi serviciile secrete nu vor putea dejuga fiecare complot.

“La un moment dat o ameninţare va fi pusă în aplicare”, a declarat el.

Comentariile lui Sawers au loc după ce, mai devreme în această lună, doi bărbaţi înarmaţi au ucişi 12 jurnalişti în sediul din Paris al publicaţiei franceze de satiră Charlie Hebdo şi după ce un alt bărbat înarmat a ucis alţi 4 oameni într-un supermarket evreiesc în capitala franceză.

În Belgia, raidurile forţelor de poliţiei au dus la arestarea a cinci oameni, care au fost acuzaţi că au participat la activităţi ale unei organizaţii teroriste. Autorităţile belgiene au declarat că bărbaţii arestaţi intenţionau să ucidă ofiţeri de poliţie.

Nivelul pentru ameninţarea teroristă a crescut în Marea Britanie la “sever”, ceea ce înseamnă că un atac terorist este “foarte probabil”.

În plus, poliţia britanică, care a declarat că există temeri ridicate privind riscurile existente la adresa evreilor, au intensificat patrulele în zonele cu o comunitate evreiască semnificativă.

Dacă v-a plăcut acest articol, va invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.