Sergiu Litvinenco: Expulzarea poate fi aplicată doar asupra persoanelor condamnate definitiv şi irevocabil

Deoarece anterior nu au existat decizii, juristul Sergiu Litvinenco presupune ca în decursul celor două ore de la reţinere şi până la urcarea în avion, pe numele persoanelor expulzate în Turcia au fost emise decizii judecătoreşti definitive şi irevocabile de instanţa din Republica Moldova, pur formal.
Protest la Parlament după expulzarea prfesorilor turci
Protest la Parlament după expulzarea prfesorilor turci (Epoch Times România)
Maria Maevschi
08.09.2018

Expulzarea din Republica Moldova a şapte cetăţeni de origine turcă, în contextul în care acestea au solicitat azil politic pe teritoriul ţării noastre, este în opinia juristului Sergiu Litvinenco, membru al Biroului Politic al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), o gravă încălcarea a tuturor procedurilor atât naţionale cât şi internaţionale, motiv pentru care CEDO a decis în regim de urgenţă să ceară observaţii de la Guvernul moldovean până la data de 4 octombrie privind cazul respectiv.

După ce au încălcat toate actele internaţionale, precum şi naţionale, acum guvernarea se bâlbâie privind procedurile concrete care au fost aplicate: expulzare, extrădare, declarare a persoanelor ca fiind indezirabile. „De ce a ales conducerea Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) să scrie în unul din comunicatele emise că persoanele au fost expulzate?”, se întreabă juristul în mod retoric, după care vine şi cu răspunsul, „dintr-un motiv halucinant”, pentru a putea argumenta în Parlament că ar fi acţionat conform legislaţiei.

„Chiar şi dacă admitem că ei au respectat o prevedere legală, conform legii noastre expulzarea poate avea loc doar dacă persoana este condamnată definitiv şi irevocabil. Nicio persoană din cele expulzate nu a fost condamnată. Eu presupun că în cele două ore, de la reţinere până la urcarea în avion au fost emise trei decizii judecătoreşti prin care persoanele respective au fost condamnate definitiv şi irevocabil. Doar astfel ei puteau respecta formal legile naţionale”, a declarat Sergiu Litvinenco pentru Epoch Times.

În context, acesta a specificat totuşi că deşi SIS ar fi respectat formal toate prevederile legale naţionale, Republica Moldova oricum va fi condamnată la CEDO, întrebarea fiind doar care „urmează a fi suma pe care CEDO va decide s-o ia din bugetul Republicii Moldova pentru compensarea practic a morţii a şapte persoane. Este un caz absolut ieşit din comun care ne va duce „faima” în toată lumea”.

Dacă aceste persoane ar fi încălcat legislaţia R. Moldova ar fi trebuit să existe dosare în instanţă de judecată. În condiţiile în care nu există o astfel de informaţie putem fi siguri, a menţionat juristul, că aceste persoane sunt total nevinovate, iar argumentul că ar atenta la securitatea statului RM este absolut aberant.

„Vin cu încă o presupunere, cum la noi se întâmplă foarte des, cel mai probabil mai întâi a fost luată decizia reală de a condamna aceste persoane la detenţie pe viaţă prin expulzarea lor în Turcia, iar acum autorităţile stau şi gândesc ce acte să semneze, pe ce judecător să-l pună să semneze deciziile respective. Eu nu sunt sigur că la momentul de faţă există decizii prin care aceste persoane să fie expulzate”, a adăugat membrul PAS.

O altă observaţie a acestuia este faptul că Serviciul de Informaţii şi Securitate s-a încurcat în declaraţii în cele două comunicate emise. În primul comunicat a scris că persoanele urmează a fi expulzate, iar în celălalt că persoanele sunt indezirabile, acestea fiind două proceduri distincte.

„Or persoana poate fi declarată indezirabilă de Biroul Migraţii şi Azil, pe când în cazul expulzării decizia o ia instanţa judecătorească. Cum poate SIS să scrie că persoana a fost şi expulzată şi declarată indezirabilă în acelaşi timp? Ulterior SIS a refuzat să facă precizări privind soarta persoanelor respective.

Eu presupun că se află în proces de analiză internă a legislaţiei şi în momentul în care vor avea claritate în cadrul instituţiei privind articolele aplicate, vor ieşi cu declaraţii în faţa presei şi a publicului”, a conchis Sergiu Litvinenco.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor