Preşedintele kosovar, pregătit să încheie un acord de compromis cu Serbia

Preşedintele kosovar Hashim Thaci.
Preşedintele kosovar Hashim Thaci. (Getty Images)

Kosovo este pregătit să încheie un acord de compromis cu Serbia pentru a soluţiona problemele ce durează de o perioadă îndelungată între cele două ţări, a afirmat preşedintele kosovar Hashim Thaci într-o scrisoare trimisă omologului său american Donald Trump., potrivit Reuters.

Serbia şi fosta sa provincie Kosovo, care şi-a declarat independenţa în 2008, s-au dedicat în 2013 unui dialog susţinut de UE cu scopul de a soluţiona problemele, însă nu s-a obţinut un progres semnificativ.

Discuţiile au fost suspendate în noiembrie 2018, când guvernul din Priştina a majorat cu 100% tarifele vamale pentru importurile de produse sârbeşti. Serbia a declarat că nu va participa la discuţii dacă situaţia comercială nu revine la normal.

“Voi fi pregătit şi dispus să fac compromisurile necesare pentru a ajunge la o soluţie cuprinzătoare şi echilibrată ce vizează toate problemele importante, pentru a pune capăt unui conflict ce durează de un secol cu Serbia şi pentru a aduce pace în întreaga regiune”, a precizat Thaci în scrisoarea sa, care are data de 8 ianuarie.

Este neclar de ce Thaci a publicat acum scrisoarea, la câteva zile după ce a primit o scrisoare de la Trump, în care liderul american i-a cerut omologului său kosovar să facă tot posibilul pentru a ajunge la un acord cu Serbia, la două decenii după terminarea războiului din regiune.

Thaci a susţinut în iunie 2018 că va încerca să găsească o soluţie cu Serbia prin “corectarea graniţelor”, însă diverşi politicieni şi analişti din Kosovo au afirmat că acest lucru ar presupune schimburi de teritorii.

Planul său a tras un semnal de alarmă în rândul ţărilor vecine din Balcani şi a unor guverne occidentale, care consideră că acesta urmăreşte să preia trei municipalităţi sârbe locuite în principal de etnici albanezi, care reprezintă peste 90% din populaţia kosovară.

Dacă ar avea loc acest schimb de terenuri, Serbia ar obţine o parte din nordul Kosovo care este populat în principal de sârbii minoritari ce refuză să recunoască autoritatea guvernului din Priştina.

Premierul kosovar Ramush Haradinaj a declarat că nu doreşte să schimbe decizia guvernului său privind tarifele.

Washingtonul rămâne cel mai mare susţinător al Kosovo în plan politic şi financiar.

Kosovo este recunoscut ca stat independent de aproximativ 110 naţiuni, dar nu de Serbia, Rusia şi cinci membri UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe