Senatul dă undă verde "prăduielii" banului public. Ordonanţa 9, aprobată

Considerată de liberali drept parte din planul unui jaf perfect pus la cale de PSD, ordonanţa care le permite autorităţilor publice să cheltuie şi bani pe care nu îi au, a primit luni undă verde de la Senat.
Lucrări în Plenul Senatului
Lucrări în Plenul Senatului (Epoch Times România)

Senatorii au adoptat, în şedinţa de luni, proiectul de lege vizând aprobarea controversatei OUG 9/2017 care elimină plafoanele pentru cheltuielile autorităţiilor publice, ceea ce înseamnă că autorităţile pot angaja licitaţii pe bani pe care nu-i au, încasând astfel comisioanele aferente oricărui contract. Proiectul urmează să fie dezbătut de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Proiectul de lege a fost votat de senatori cu 64 de voturi pentru şi 41 împotrivă. Pe lângă eliminarea plafoanelor pentru cheltuieli, actul normativ mai prevede şi prorogarea unor termene, precum şi modificarea şi completarea unor acte normative.

Luând cuvântul în plen, fostul preşedinte Traian Băsescu a criticat dur proiectul de lege şi a anunţat că PMP votează împotriva acestuia.

"Vreţi să suspendăm cu totul disciplina în finanţele publice locale? Abia s-a făcut puţină rigoare în utilizarea banilor publici în administraţia locală şi centrală", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.

USR a anunţat, de asemenea, că nu susţine această Ordonanţă.

La rândul lor, liberalii susţin, prin vocea Ralucăi Turcan, că prin OUG 9 şi OUG 6 autorităţile locale sunt transformate în "vasali ai PSD", în contextul în care nu mai puţin de 30 de miliarde de lei din bani publici pentru credite de angajament pot fi luaţi oricând fără plafon şi fără sancţiune, ceea ce înseamnă "dependenţa autorităţilor locale de pixul şi bună-voinţa ministrului Dezvoltării Regionale".

Reamintim că OUG 9/2017 prevede că de la 1 ianuarie 2018 se suspendă o serie de prevederi referitoare la creditele de angajament din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice. Una dintre prevederile suspendate se referă la obligativitatea ca sumele angajate prin Legea bugetului să nu poată fi depăşite de către ordonatori, iar angajarea cheltuielilor din aceste bugete să se facă numai în limita creditelor bugetare aprobate.

PNL a depus în Senat un amendament prin care aceste derogări să fie eliminate. Amendamentul, susţinut şi de USR şi PMP, a fost însă respins de majoritatea parlamentară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne