Buget de gumilastic. Deputat PSD vrea să-i despăgubească pe bugetari pentru reducerile operate de Guvernul Boc

În timp ce ministrul Muncii vorbeşte de dublări de salarii şi creşteri spectaculoase de pensii, deputatul PSD Tudor Ciuhodaru propune ca bugetarilor nu doar să le crească salariile ci să li se dea şi banii înapoi persoanelor cărora Guvernul Boc le-a redus salariile.
Vot în Camera Deputaţilor
Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)

Deputatul PSD Tudor Ciuhodaru a depus un proiect de lege vizând restituirea sumelor de bani pentru toţi angajaţii din sistemul bugetar după tăierile din 2010, relatează Mediafax. Potrivit deputatului, proiectul are ca obiect de reglementare eliminarea inegalităţilor salariale rezultate chiar în urma aplicării legii 118/2010, în sensul acordării tuturor angajaţilor bugetari sumele care au fost diminuate din salariul de bază, inclusiv sporurile, indemnizaţiile şi alte şi alte drepturi salariale.

Deputatul mai aminteşte că o parte dintre bugetari şi-au recuperat, în instanţă, drepturile salariale iar alţii nu (pe motiv că nici n-au dat guvernul în judecată), motiv pentru care se impune "repararea" acestor diferenţe.

”Motivaţia unui astfel de mers legislativ e legată de faptul că aplicarea legii nr.118 din 30 iunie 2010 prin care salariile bugetarilor au fost diminuate cu 25% a fost neunitară. Unele instituţii bugetare au câştigat în instanţă restituirea diferenţelor salariale, altele nu au acţionat Guvernul Boc în instanţă sau nu au câştigat procesele. Pentru repararea acestor diferenţe este necesară introducerea unui act normativ care să se aplice în mod egal tuturor categoriilor bugetare ce au intrat sub incidenţa legii nr.118/2010”, explică deputatul Ciuhodaru în expunerea de motive.

Concret, proiectul prevede ca personalului din sectorul bugetar să i se restituie banii pierduţi în urma tăierilor dispuse în 2010, până la reîntregirea acestora, în 2012. Impactul financiar estimat este de aproximativ 14,4 miliarde de lei. Sursa de finanţare indicată de Ciuhodaru, în expunerea de motive, este suplimentarea cheltuielilor de personal din bugetul general consolidat.

Ciuhodaru a mai precizat că susţinerea unei astfel de iniţiative legislative nu a fost încă discutată de coaliţia aflată la guvernare şi că urmează, probabil, o analiză...

”Va fi probabil o analiză. Este un proiect legislativ pe care l-am iniţiat chiar din sesiunea parlamentară trecută şi este obligaţia fiecărui parlamentar, aflat umil în slujba poporului, să caute soluţii pentru problemele sesizate, iar aceasta a fost una dintre problemele sesizate de mulţi oameni”, a concluzionat Ciuhodaru.

Reamintim că, pe fundalul protestelor ce au loc în România de mai bine de o lună, şi ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunţat ieri că în baza noii legi a salarizării ce ar trebui adoptată până la 1 iulie a.c. veniturile până la pragul de 4.000 lei se vor dubla, iar cele care depăşesc acest nivel se vor majora cu 45%.

De unde vor veni bani pentru toate aceste majorări nu se ştie, însă merită remarcat că premierul Grindeanu a cerut ANAF-ului măsuri pentru creşterea gradului de colectare, după ce în primele două luni ale acestui an încasările au fost în scădere cu 0,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne