Selectarea noilor directori ai instituţiilor de învăţământ – mărul discordiei între Ministerul Educaţiei şi Primăria Chişinău

Maia Sandu
Maia Sandu (www.actualitati.md)
O.D.
08.05.2015

Concursul pentru ocuparea posturilor de directori de instituţii de învăţământ se sistează până la publicarea oficială a Regulamentului în Monitorul Oficial, a anunţat Primăria municipiului Chişinău ca urmare a reacţiei de joi a conducerii Ministerului Educaţiei, potrivit Radio naţional FM.

Reacţia instituţiei vine după ce ministrul educaţiei Maia Sandu, a afirmat că au fost depistate mai multe încălcări în desfăşurarea concursului pentru selectarea directorilor instituţiilor de învăţământ general.

Potrivit primăriei, noul regulament aprobat de Ministerul Educaţiei în acest sens nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial din cauza birocraţiei. Astfel, folosindu-se de această oportunitate, unii reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi-au manifestat intenţia de a organiza propriile concursuri de angajare a directorilor instituţiilor de învăţământ.

Ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a atenţionat politicienii în cadrul unei conferinţei de presă să nu se implice în sistemul Educaţiei şi în special în ceea ce ţine de implementarea reformelor.

La rândul ei, Primăria susţine că, din cauza faptului că la 23 martie 2015, prin decizia Ministerului Educaţiei au fost eliberaţi şi angajaţi cu statut de interimar 149 de manageri şcolari, iar până în prezent ministerul nu a publicat în Monitorul Oficial noul Regulament de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea funcţiei de director şi director adjunct în instituţiile de învăţământ general, s-a creat o situaţie de incertitudine în multe instituţii de învăţământ municipal.

Potrivit comunicatului, lipsa Regulamentului funcţional şi abrogarea vechiului regulament a creat o stare de nesiguranţă în sistem, prin imposibilitatea de a lansa concursurile pentru numirea în funcţii manageriale începând chiar cu data de 23 martie.

Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, pentru echilibrarea situaţiei şi-a asumat responsabilitatea prin emiterea unei dispoziţii indicând Direcţiei generale, educaţie, tineret şi sport organizarea şi desfăşurarea concursului pentru funcţia de manager.

„Această decizie nu are un deziderat politic, ci o acţiune menită să asigure desfăşurarea eficientă a procesului educaţional fără precedente”, a precizat direcţia din subordinea primăriei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor