Şeful Statului Major britanic: Rusia, “incontestabil” un pericol mai mare decât ISIS şi Al-Qaeda

Generalul Mark Carleton-Smith, şeful Statului Major al Armatei Britanice
Generalul Mark Carleton-Smith, şeful Statului Major al Armatei Britanice (Captură Foto)
Andrei Popescu
26.11.2018

Numit recent şef al Statului Major al Armatei Britanice, generalul Mark Carleton-Smith a declarat pentru The Daily Telegraph, în primul interviu de când a fost instalat în funcţie, că în prezent Rusia este, fără îndoială, o ameninţare mai mare decât Statul Islamic sau Al-Qaeda.

Ţinând cont de înfrângerea grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS) – înfrângere pentru care Rusia este responsabilă mai mult decât oricare altă putere străină – şi de degradarea grupului terorist Al-Qaeda, aceste ameninţări la adresa securităţii Marii Britanii s-au diminuat în mod semnificativ. Însă Rusia încearcă în mod constant să submineze Occidentul prin îmbunătăţirea capabilităţilor sale în domeniul războiului cibernetic, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“În prezent, Rusia reprezintă, în mod incontestabil, un pericol mult mai mare la adresa securităţii noastre naţionale decât ameninţările extremiste islamice precum Al-Qaeda sau ISIS”, a precizat generalul britanic.

“Rusia a demonstrat că este pregătită să folosească forţa militară pentru a-şi asigura şi extinde interesele naţionale. Ruşii urmăresc să exploateze vulnerabilităţile şi slăbiciunile oriunde le detectează”, a mai declarat Carleton-Smith.

Generalul a acordat interviul la scurt timp după ce s-a întors din regiunea Baltică, unde a fost organizat cel mai mare exerciţiu al NATO din ultimele câteva decenii.

“Manifestarea fizică a ameninţării islamiste s-a diminuat prin distrugerea completă a geografiei aşa-numitului Califat”, a susţinut el.

Ca urmare, Marea Britanie şi aliaţii trebuie să îşi concentreze atenţia pe Rusia, în special după atacul chimic de la începutul acestui an din oraşul britanic Salisbury, pentru care a fost învinuită Moscova, în pofida faptului că aceasta a negat orice implicare în cazul respectiv.

“Rusia s-a îmbarcat într-un efort sistematic pentru a explora şi exploata vulnerabilităţile occidentale, în special în unele dintre zonele netradiţionale ale războiului cibernetic, spaţial şi submarin”, a afirmat el.

“Nu putem fi neglijenţi în ceea ce priveşte ameninţarea pe care o reprezintă Rusia, sau să nu o contestăm. Cel mai important răspuns militar convenţional la adresa Rusiei îl reprezintă capabilităţile şi coerenţa continue ale alianţei NATO”.

Din punct de vedere militar, Marea Britanie ar trebui să se concentreze pe consolidarea NATO, a susţinut generalul, adăugând că el nu va susţine crearea unei armate UE, aşa cum a propus preşedintele francez Emmanuel Macron.

“Nu voi susţine nicio iniţiativă care diminuează eficienţa militară a NATO”, a declarat el. “NATO reprezintă centrul gravităţii securităţii europene. A fost o alianţă extraordinar de reuşită şi, în experienţa mea, ar trebui consolidată”.

Comentariile cu privire la capabilităţile cibernetice ale Rusiei au legătură cu presupusul amestec al acesteia în alegerile americane din SUA din 2016. În ciuda zarvei enorme (şi a inculpărilor), au fost descoperite puţine dovezi care să sugereze că aceste acţiuni “sofisticate” de a influenţa alegerile americane (şi Brexitul) au avut vreun impact asupra rezultatelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor