Şeful CIA în vizită secretă în Israel pentru discuţiile nucleare iraniene

John Brennan, şeful CIA.
John Brennan, şeful CIA. (Captură Foto)

Directorul CIA John Brennan a efectuat o vizită secretă în Israel, pentru a-i ţine la curent pe oficialii regimului israelian, cu privire la negocierile nucleare în curs, dintre Iran şi grupul de ţări P5+1.

Brennan s-a deplasat pe 4 iunie în Israel unde s-a întâlnit cu oficiali israelieni de rang înalt, inclusiv cu premierul Benjamin Netanyahu şi cu unul dintre consilierii acestuia, Yossi Cohen, pentru a discuta despre evoluţia discuţiilor dintre Iran şi cele şase puteri mondiale, a declarat marţi ziarul Haaretz, care a citat doi oficiali superiori israelieni.

Oficialii israelieni, care au cerut să nu fie numiţi, au declarat că şeful CIA s-a întâlnit de asemenea şi cu Tamir Pardo, şeful agenţiei israeliene de spionaj Mossad, şi cu şeful serviciului de informaţii al armatei israeliene, generalul maior Herzl Halevi.

Nu este clar dacă Brennan a transmis un mesaj din partea preşedintelui american Barack Obama către Netanyahu în legătură cu un posibil acord cuprinzător privind programul nuclear iranian.

CIA încă nu a comentat raportul privind călătoria lui Brennan.

Eforturile diplomatice în vederea încheierii unui acord final cu Iranul în privinţa programului său nuclear au atras reacţii furioase din partea Israelului iar regimul din Tel Aviv a depus la rândul său mari eforturi pentru a împiedica realizarea acestui acord.

Vizita lui Brennan în Israel are loc într-un moment sensibil şi la mai puţin de o lună înaintea termenului limită din 30 iunie stabilit de Teheran şi cealaltă tabără a negocierilor pentru finalizarea unei înţelegeri, prin care se urmăreşte o restricţionare puternică a activităţii nucleare iraniene în schimbul ridicării sancţiunilor occidentale impuse Iranului, sancţiuni care i-au afectat puternic economia.

Cu câteva zile înainte de vizita sa în Israel, Brennan a declarat reţelei de televiziune CBS că Washington şi Tel Aviv cooperează îndeaproape în cazul chestiunii negocierilor nucleare iraniene.

„CIA, NSA şi alte entităţi ale comunităţii de informaţii lucrează îndeaproape cu omologii lor israelieni” în chestiunea discuţiilor nucleare, a declarat Brennan.

Iranul şi grupul de ţări P5+1 (SUA, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord-cadru în 2 aprilie în oraşul elveţian Lausanne, oferind speranţe în privinţa semnării mult disputatului şi controversatului acord nuclear final.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe