Iranul trimite un număr suplimentar de luptători către Yemen

Fumul se ridică deasupra capitalei yemenite Sana’a după un atac aerian saudit, 12 mai 2015.
Fumul se ridică deasupra capitalei yemenite Sana’a după un atac aerian saudit, 12 mai 2015. (Captură Foto)

Iranul a trimis un număr suplimentar de forţe paramilitare către Yemen, pentru a-i susţine pe rebelii pro-Teheran care urmăresc să obţină controlul asupra statului arab strategic, conform unor rapoarte recente ale serviciilor americane de informaţii, susţine Washington Free Beacon.

Conducerea iraniană a ordonat la începutul acestei luni militanţilor din Quds Force a Corpului Gărzilor Revoluţionare Islamice (CGRI) şi luptătorilor libanezi Hezbollah să se ducă în Yemen, unde Arabia Saudită şi alte state arabe sunite doresc să înfrângă o rebeliune condusă de luptătorii Houthi, care controlează în prezent mari zone din ţară.

Afluxul de forţe iraniene a fost evidenţiat de către rapoarte informaţionale secrete care au circulat în interiorul guvernului american în ultimele două săptămâni, au declarat oficiali americani familiari cu aceste rapoarte.

Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat că arabii suniţi din statele învecinate se opun rebelilor Houthi şi doresc să împiedice Iranul să îşi creeze un punct de sprijin în peninsulă.

Estimările ridică numărul de forţe şiite iraniene şi irakiene care ajută rebelii Houthi în Yemen la aproximativ 5.000 de persoane. Numărul de membri ai grupării libaneze Hezbollah prezenţi în Yemen nu este cunoscut.

Comandantul adjunct al Quds Force, generalul de brigada Esmail Ghani, a fost citat duminică afirmând că CHRI antrenează rebelii Houthi. A fost prima referire oficială la programul iranian de instruire a rebelilor Houthi.

Conform mai multor oficiali, scopul final al iranienilor în Yemen este acela de a controla strâmtoarea Bab-el-Mandeb din Marea Roşie.

Bab-el-Mandeb este o strâmtoare strategică care ar putea fi folosită de Iran pentru a bloca livrarile de petrol şi deplasările navelor de luptă americane din Marea Mediterană în Oceanul Indian şi Golful Persic. Iranul deja poate ameninţa un alt punct strategic al regiunii, Strâmtoarea Hormuz din Golful Persic.

Luni, forţele yemenite care se opun rebelilor Houthi au preluat controlul asupra unei provincii sudice ocupate de Houthi şi forţele loiale fostului preşedinte yemenit Ali Abdullah Saleh, care a fost alungat de la putere în 2012 după o serie de proteste stradale, a relatat ziarul Alsharq Al-Awsat.

Reocuparea provinciei sudice a avut loc după o ofensivă de câteva luni a forţelor tribale susţinute de saudiţi şi loiale preşedintelui yemenit Abd Rabbuh Mansur Hadi, care a fugit din capitală.

Rebelii Houthi au preluat controlul asupra capitalei yemenite Sana’a în 2014 şi au desfăşurat o lovitură de stat în februarie 2015, susţine Washington Free Beacon.

Arabia Saudită desfăşoară din 26 martie lovituri aeriene împotriva poziţiilor Houthi din Yemen, ca parte a Operaţiunii Decisive Storm, o campanie de bombardamente aeriene condusă de saudiţi. Majoritatea raidurilor aeriene sunt desfăşurate de avioanele de luptă saudite, dar Emiratele Arabe Unite şi-au trimis, de asemenea, avioanele lor.

Forţele susţinute de saudiţi controlează acum spaţiul aerian şi majoritatea porturilor din Yemen, conform raportelor din regiune.

Un oficial de la serviciul de informaţii din zona Golfului a declarat pentru BBC la începutul lunii mai că intervenţia împotriva rebelilor Houthi a dezvăluit faptul că o parte dintre cele aproximativ 300 de rachete Scud de rază scurtă aflate sub controlul rebelilor Houthi au fost desfăşurate în apropierea graniţei saudite.

Ca urmare, saudiţii şi aliaţii lor arabi din Golf au luat măsuri pentru a se opune a ceea ce ei consideră că este o ameninţare iraniană pentru peninsulă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.