Netanyahu mulţumeşte SUA pentru blocarea iniţiativei dezarmării nucleare în Orientul Mijlociu

Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Captură Foto)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a mulţumit secretarului de stat american John Kerry pentru blocarea unei iniţiative conduse de Egipt asupra interzicerii armelor nucleare în Orientul Mijlociu, la o Conferinţă ONU asupra Tratatului de Neproliferare Nucleare (TNN), a declarat sâmbătă un oficial israelian, conform publicaţiei The Guardian.

A fost un mesaj rar de mulţumire din partea lui Netanyahu, care l-a acuzat în repetate rânduri pe liderul american Barack Obama de subminarea securităţii Israelului prin încercarea de a ajunge la un acord nuclear cu Iranul.

Conferinţa TNN, care durat o lună de zile, s-a terminat vineri cu un eşec datorită neînţelegerilor legate de o posibilă interdicţie asupra dezvoltării de arme nucleare în Orientul Mijlociu. Washingtonul a susţinut că eşecul aparţine Egiptului, care în schimb a acuzat delegaţiile americană, britanică şi canadiană.

“Statele Unite şi-au păstrat angajamentul faţă de Israel prin împiedicarea unei rezoluţii asupra Orientului Mijlociu care ar fi expus Israelul şi ar fi ignorat interesele sale în domeniul securităţii şi în privinţa ameninţărilor impuse la adresa sa de către un Orient Mijlociu tot mai furtunos”, a declarat oficialul israelian.

Iniţiativa arabă impunea data de 1 martie 2016 ca termen limită pentru crearea unei zone de securitate fără arme nucleare în Orientul Mijlociu şi îl însărcina pe secretarul general al ONU Ban Ki-moon să depună eforturi ca această iniţiativă lansată în 1995 să progreseze, conform AFP.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon şi-a manifestat dezamăgirea faţă de faptul că părţile semnatare ale TNN “nu au fost capabile să îşi limiteze neînţelegerile asupra viitorului dezarmării nucleare sau pentru a ajunge la o nouă viziune colectivă asupra modului în care se poate crea o zonă fără arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă în Orientul Mijlociu.”

Criticând stabilirea unei “date limită arbitrare”, subsecretarul american pentru dezarmare şi securitate internaţională Rose E. Gottemoeller a declarat că această iniţiativă este “incompatibilă cu politica de lungă durată” a Washingtonului şi că nu dispune de consimţământul tuturor părţilor interesate, făcând o aluzie transparentă la Israel.

Israelul nu confirmă dar nici nu neagă presupunerea răspândită că deţine singurul arsenal nuclear din Orientul Mijlociu. Totuşi, Israelul a declarat că va lua în considerare aderarea la acest tratat doar în momentul în care se va încheia o pace cu vecinii săi arabi şi cu Iranul.

În plus, Washingtonul şi Israelul susţin că programul nuclear iranian reprezintă adevărata ameninţare regională. Iranul susţine că programul său este paşnic şi negociază în prezent un acord nuclear final cu marile puteri, care prevede limitarea acestui program în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva sa.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.