SUA: Nu va exista un acord nuclear dacă Iranul interzice inspecţiile la centrele sale militare

Uzina nuceara de la Bushehr
Uzina nuceara de la Bushehr (Majid Asgaripor / AFP / Getty Images)

Washingtonul a ameninţat că nu va semna un acord nuclear final cu Teheranul dacă guvernul iranian nu va oferi acces deplin la centrele sale militare şi la savanţii nucleari.

“Dacă nu primim asigurările de care avem nevoie în privinţa accesului la eventualele centre sau activităţi de natură militară, atunci va fi o problemă pentru noi”, a declarat miercuri Marie Harf, purtătoare de cuvânt la Departamentul de Stat american.

“Noi şi Iranul am căzut de acord că vom adopta un proces de abordare a posibilelor dimensiuni militare (ale activităţilor nucleare trecute) şi o parte a acelui proces include accesul [la diverse centre]”, a declarat ea. “Conform Protocolului Suplimentar ... pe care Iranul îl va implementa şi a declarat că îl va implementa ca parte a acestui acord, AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică) va primi acces.”

Remarcile au fost făcute după ce liderul Revoluţiei Islamice, Ayatollahul Seyyed Ali Khamenei, a declarat că Iranul nu va permite inspecţiile asupra centrelor sale militare.

În plus, Iranul susţine că Statele Unite emite noi cereri în negocierile nucleare.

“Ei fac cereri noi în procesul negocierilor. Cu privire la inspecţii, noi am declarat că nu vom permite străinilor să desfăşoare inspecţii la niciunul dintre centrele noastre militare”, a declarat miercuri Khamenei.

“Duşmanii ar trebui să ştie că naţiunea iraniană şi oficialii ţării, sub nicio formă, nu vor ceda cerinţelor excesive şi presiunilor”, a subliniat Khamenei.

Statele Unite şi partenerii săi de negocieri au semnat un acord-cadru cu Iranul în Elveţia în 2 aprilie.

Teheranul şi grupul de ţări P5 1 (Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, China, Rusia şi Germania) lucrează în prezent la crearea unui acord nuclear final până la sfârşitul lunii iunie.

Iranul a subliniat în repetate rânduri că nu va permite inspecţii la centrele sale militare şi insistă că acordul nuclear trebuie să includă numai problemele nucleare.

“Iranul nu va accepta cereri excesive. Parametrii asupra cărora s-a căzut de acord sunt cei confirmaţi de cele două tabere în Lausanne şi aceşti parametri trebuie să fie stipulaţi într-un acord scris încheiat între Iran şi P5 1”, a declarat la începutul acestei luni ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe