Şeful ANAF: Apăsăm mai tare pedala. Vom verifica personalităţi publice, manelişti, cămătari

ANAF la Vama  Veche, 1 mai 2015.
ANAF la Vama  Veche, 1 mai 2015. (Andi Laslau)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a demarat verificarea persoanelor fizice cu venituri mari care prezintă risc fiscal ridicat, cum ar fi personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc., a anunţat joi, în cadrul comunicatului de presă, preşedintele instituţiei, Gelu Ştefan Diaconu.

"După 25 de ani în care inechitatea, sub toate formele ei, a marcat evoluţia României şi a românilor, a venit momentul să schimbăm această stare de fapt, măcar în domeniul fiscalităţii. Ştiu foarte bine că aşteptările de la ANAF sunt foarte mari în această perioadă şi oamenii îşi doresc să vadă lucrurile schimbate peste noapte. Din păcate, mai avem încă nevoie de răbdare, din cauza capacităţii administrative limitate.

De la preluarea mandatului (aprilie 2013), am restructurat mecanismele de combatere a evaziunii fiscale, iar astăzi, Antifraudă şi Inspecţia Fiscală scot din piaţă firmele fantomă şi destructurează lanţuri de firme evazioniste zi de zi. Mentalitatea privind obligativitatea emiterii bonului fiscal s-a schimbat radical", a declarat şeful ANAF.

După doi ani de pregătiri, Gelu Diacon anunţă că a venit momentul "să apăsăm şi mai tare pedala luptei împotriva evaziunii, inclusiv pe segmentul persoanelor fizice.

"Fie ele personalităţi ale vieţii publice, manelişti, cămătari etc, cu toţii fiind pentru noi doar contribuabili cu obligaţii declarative, cu toţii vor trebui, mai devreme sau mai târziu, să facă dovada fiscalizării veniturilor cu care şi-au construit averile", a subliniat preşedintele agenţiei.

ANAF a lansat "Programul de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu risc fiscal" (PFRF) ca urmare a analizelor de risc fiscal efectuate de Direcţia Verificări Fiscale, în cadrul programului de asigurare a conformării fiscale a persoanelor fizice cu averi mari, pe baza datelor disponibile privind veniturile declarate şi alocările de fonduri (creşteri patrimoniale, achiziţii, creanţe, cheltuieli etc.), în urma cărora au fost identificate şi alte persoane fizice decât cele din acest grup care prezintă risc fiscal ridicat - risc de nedeclarare a unor venituri semnificative şi sustragere de la plata impozitelor aferente.

"În eşantionul de risc PFRF intră persoanele fizice cu avere afişată semnificativă (imobile, autoturisme de lux, alte bunuri de mare valoare, creanţe din creditări acordate companiilor şi/sau persoanelor fizice, depuneri semnificative în conturi bancare din România sau din străinătate, cheltuieli personale ridicate) nejustificată de veniturile declarate.

Programul PFRF vizează verificarea veniturilor şi a declarării acestora începând cu anul 2011, întrucât doar pentru acestea se poate aplica atât regula de impozitare a veniturilor a căror sursă nu a fost identificată, cât şi procedura de verificare, conform normelor stabilite de legiuitor", se precizează în comunicatul citat.

Metodologia de verificare a situaţiei fiscale personale include mai multe etape - analiza de risc fiscal, selectarea persoanelor care vor fi supuse verificărilor fiscale prealabile documentare, verificarea prealabilă documentară efectuată asupra persoanelor selectate (se desfăşoară la sediul organului fiscal, fără notificarea contribuabilului, pe baza informaţiilor şi documentelor deţinute sau obţinute de administraţia fiscală), respectiv verificarea fiscală a persoanelor pentru care verificarea fiscală prealabilă documentară a constatat existenţa diferenţei semnificative, în sensul legii, între veniturile estimate pe baza situaţiei fiscale personale şi veniturile declarate administraţiei fiscale (se desfăşoară împreună cu contribuabilului şi cu colaborarea acestuia).

Cine sunt cei vizaţi de ANAF

După o serie de analize, nu mai puţin de 7.879 de cetăţeni urmează să fie verificaţi de inspectorii ANAF. Potrivit hotnews.ro, ei au fost grupaţi în 4 grupe de risc:

- Patron bogat de firmă săracă: a) cei care deţin patrimoniu semnificativ - case, maşini, împrumuturi către firme, patrimoniu ce nu corespunde cu veniturile declarate; b) deţin firme cu cifre de afaceri viabile, dar cu rezultate proaste (tot timpul pe pierdere sau cu un profit mult prea mic faţă de cifra de afaceri).

- Persoane cu patrimoniu semnificativ, dar fără activităţi economice cunoscute (Fiscul consideră că aceste persoane obţin veniturile fie din activităţi legale dar nedeclarate, fie din activităţi ilegale precum cămătărie, trafic de persoane etc).

- Persoane cu venituri volatile: e vorba despre persoane din lumea spectacolului, unde nu există un contract permanent, iar veniturile provin exclusiv din participarea la evenimente şi exploatarea comercială a dreptului de imagine.

- Persoane care nu intră în cele trei profiluri, dar prezintă riscuri semnificative.

Dintre cei 7.879 de contribuabili, 5399 sunt vizaţi pentru prima serie de verificări. ANAF a infiinţat opt servicii distincte de verificări fiscale, împărţite în toate zonele ţării: Bucureşti, Timişoara, Cluj, Braşov, Iaşi, Galaţi, Ploieşti şi Craiova, unde vor lucra 100 de angajaţi. Inspectorii au început deja să lucreze la primele 313 cazuri.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.