Şef de spital, după ce România depăşeşte 50.000 de cazuri Covid-19: Riscăm să repetăm ce s-a întâmplat în Italia

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

Managerul Spitalului „Victor Babeş” din Timişoara, Cristian Oancea, a avertizat vineri la postul Realitatea PLUS că „România va ajunge pe primul loc în Europa” în ritmul în care creşte numărul infectărilor cu noul coronavirus. Potrivit lui Oancea, „riscăm să repetăm ce s-a întâmplat în Italia”, în cazul în care nu se vor respecta regulile anti-COVID.

Medicul timişorean afirmă că urmează două săptămâni cruciale pentru a vedea dacă se va putea atinge un platou sau se va continua trendul crescător al îmbolnăvirilor.

Declaraţia lui Cristian Oancea, vine în contextul în care, vineri, autorităţile au anunţat cifre record în ce priveşte numărul românilor infectaţi cu Covid-19 şi aflaţi în stare gravă la ATI – 409, 30 de decese în ultimele 24 de ore şi 1295 noi cazuri confirmate. Până în prezent, în România au fost confirmate 50.886 de cazuri de persoane infectate cu coronavirus din care 27.007 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

„N-avem niciun motiv de bucurie. Numărul deceselor este în creştere, aproape 40, numărul cazurilor de la Terapie intensivă, dacă ne raportăm la nivel naţional, deja jumătate din paturi sunt ocupate şi nici nu am intrat în luna august. În acest moment în Timişoara avem aproape 30 de paturi libere şi la ATI cred că mai avem 7 locuri libere. Situaţia nu este deloc îmbucurătoare şi trebuie să mergem mai departe pe măsurile de prevenţie, responsabilitate şi de solidaritate. (...) Luna august nu a început şi vor fi 2 săptămâni foarte critice, numărul de decese e în creştere şi 1.300 de pacienţi infectaţi nu e o cifră deloc mică. Odată cu creşterea numărului de pacienţi infectaţi cresc şi cazurile moderate şi severe şi, bineînţeles, cazurile foarte severe, ce necesită terapie intensivă”, a declarat Cristian Oancea, analizând bilanţul COVID-19 de vineri.

Potrivit managerului de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, situaţia în care se află acum ţara noastră este o urmare a vidului legislativ de trei săptămâni şi nerespectarea regulilor de către asimptomatici.

„Este o ecuaţie matematică. Esenţa este ca aceşti asimptomatici şi acel vid legislativ de 3 săptămâni, noi acum, practic, avem efectele, pe care nu ni le am dorit, ale acelui vid de legislaţie. Am observat din ce în ce mai mulţi tineri care dezvoltă forme moderate şi severe. Pentru formele asimptomatice şi uşoare ne bazăm pe spitalele suport care încă la noi mai ţin, adică 80-85% din capacitate, dar e din ce în ce mai greu. Foarte mulţi declară, pe proprie răspundere, că nu vor să rămână, se duc acasă, dar nu ştim dacă respectă regulile de autocarantinare”, a declarat medicul Cristian Oancea.

Medicul lansează o ipoteză sumbră, aceea de a deveni primii din Europa la numărul de cazuri confirmate cu noul coronavirus.

„Ne aşteptăm la o creştere continuă. Ar fi bine să atingem un platou într-o săptămână, o săptămână jumătate, măcar am respira puţin mai uşuraţi ştiind că va urma perioada de declin. Dar, ţinând cont de ce se întâmplă pe Litoral, la munte (...) aceste reguli minime de distanţare, plus că mai sunt acei contacţi care au fost liberi şi nu ştim cât au infectat, plus focarele multiple care au apărut peste tot în ţară, mai ales în judeţul Timiş, şi practic nu există zi în care să nu avem focar în altă parte. Cred că luminiţa de la capătul tunelului e o remarcă optimistă. Şi vom fi pe primul loc în Europa. Deci, ne-am dovedit încă o dată că putem să fim primii, dar în sens negativ. [...] Există riscul să repetăm ce s-a întâmplat în Italia în prima fază”, a avertizat medicul Cristian Oancea.