Şedinţă cu scântei la CSM: Contre între Toader şi Lazăr. Audierea Adinei Florea - amânată cu scor de 4-2

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să amâne audierea Adinei Florea, aspirantă la şefia DNA, după ce procurorul general Augustin Lazăr a făcut o sesizare la Inspecţia Judiciară.
Adina Florea
Adina Florea (ziaruldeconstanta.ro)

UPDATE. S-a decis amânarea audierii Adinei Florea pentru 8 octombrie cu 4 voturi "pentru" şi 2 "împotrivă".

* * *

Secţia pentru procurori a CSM ar urma să o audieze, astăzi, pe Adina Florea, aleasa lui Tudorel Toader pentru funcţia de procuror şef al DNA.

Cu toate acestea, procurorii CSM au cerut amânarea interviului pe motiv că există o sesizare făcută de procurorul general Augustin Lazăr la Inspecţia Judiciară privind incidentul de securitate care vizeză dispariţia unui document secret de la parchetul unde activează în prezent Adina Florea, mai exact protocolul cu SRI apărut ca prin farmec în pragul casei lui Darius Vâlcov.

Ministrul Justiţiei se opune însă amânării interviului spunând că nu există un temei juridic care să susţină amânarea interviului şi a reproşat CSM-ului că are duble standarde.

"Nu. Nu sunt de acord pentru că nu veţi putea indica temeiul juridic pentru amânarea audierii. Nu aveţi temei juridic nici în lege, nici în regulament", a declarat Toader, contrazis de Augustin Lazăr care arată că legea 317 prevede condiţiile în care sunt evaluaţi procurorii.

Neperturbat, Tudorel Toader a susţinut că nu există dosar penal nici in persona nici in rem pe numele candidatei Adina Florea şi a acuzat că se invocă o sesizare a Inspecţiei Judiciare privind o posibilă abatere disciplinară a procurorului Florea, sesizare care, a insinuat Tudorel, ar fi venit servită la Ministerul Public chiar cu două zile înainte de audierea de azi. De asemenea, Toader a acuzat duble standarde din partea Procurorului General.

Pe de altă parte, Augustin Lazăr a vorbit despre un profil etic al candidatului pentru şefia DNA, lucru care a părut să-l deranjeze pe ministrul Justiţiei.

"Dacă dvs acceptaţi că puteţi avea un procuror condamnat pentru fapte mai puţin grave (în CSM?!, n.r.), dacă puteţi accepta că în sistem avem un procuror care e judecat atunci va trebui să motivaţi cum de aveţi această dublă măsură să spuneţi că un procuror condamnat e bun să rămână procuror, că un procuror judecat e bun să rămână procuror şi să facă urmărire penală, cum de prezumţia de nevinovăţie a fost răsturnată la condamnări - dar astăzi vă puneţi această barieră plină de moralitate a faptului că nu puteţi audia un candidat faţă de care Procurorul General ne aducea alaltăieri o hârtie cum că există suspiciunea unei abateri disciplinare", a declarat Toader.

Indignat, Lazăr a răspuns că incidentul de securitate vizând dispariţia protocolului de la Parchetul Constanţa a fost înregistrat a doua zi după ce a apărut un document secretizat pe posturile de televiziune – referindu-se la scandalul protocolului SRI găsit pe pragul casei lui Vâlcov.

"Cred că nimeni nu ne poate pretinde să nu sesizăm Inspecţia Judiciară. (...) Există un dosar care priveşte fapta de manipulare neglijentă a unor documente de stat. A fost făcut înainte să se întocmească lista (de candidaţi). Nu putem spune când acest dosar va fi soluţionat. Nimeni nu a înregistrat un document de securitate în considerarea cuiva şi vă rog nici să nu sugeraţi asta", a declarat Lazăr.

"Ce faceţi cu procurorii urmăriţi penal pe care îi urmăriţi în funcţie? Cât de moral e să ţii un procuror condamnat pentru o faptă mai puţin gravă?", a replicat Tudorel Toader.

În discuţie a intervenit şi Adina Florea care a ţinut să spună că nu este normal ca ancheta privind dispariţia protocolului parchet-SRI să fie făcută de Parchetul General, căci Augustin Lazăr ar fi unul dintre semnatari, iar acest lucru ar duce la existenţa unui conflict de interese.

Pe de altă parte, Florea s-a pretins nevinovată de dispariţia protocolului şi s-a mirat că se discută această problemă, când documentul a fost abrogat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne