Seara de Halloween. Ce nu ştiaţi despre această sărbătoare

Lumanare.
Lumanare. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Sărbătoarea de Halloween este atribuită americanilor, însă originile ei sunt europene. Denumirea de Halloween (Hallow’en) este, de fapt, prescurtarea de la All-hallow-evening, însemnând ”Ziua tuturor sfinţilor”. Cuvântul ”Halloween” a fost utilizat pentru prima dată în secolul al XVI-lea, în Scoţia, transmite realitatea.net. Începând de atunci, este sărbătorit în fiecare an, pe 31 octombrie, în Irlanda, Statele Unite, Canada, Puerto Rico, Marea Britanie, dar şi în Australia, Noua Zeelandă şi, mai nou, în România.

Originile sărbătorii de Halloween se regăsesc într-un festival antic celt, cunoscut sub numele de Samhain, care avea loc pe 31 octombrie. Festivalul sărbătorea strângerea recoltelor, iar manifestările se asemănau cu cele de-acum: petreceri în costume, transformarea dovlecilor în felinare, aprinderea focurilor, vizitarea locurilor bântuite, poveşti înfricoşătoare, precum şi celebrul “trick-or-treat”.

În alte zone, această manifestare era considerată Festivalul morţilor, începea pe 29 octombrie şi ţinea până pe 3 noiembrie. În timpul festivităţilor, săracii cerşeau mâncare şi oamenii ofereau plăcinte, în schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele morţilor din familia lor.

În anii 1840, sărbătoarea a fost purtată peste Ocean de către imigranţii irlandezi şi scoţieni. Mai mult, obiceiul cioplirii dovlecilor (Jack-o’-lantern) vine din Irlanda.

Astfel, credinţele şi obiceiurile europenilor s-au contopit cu cele ale amerindienilor şi s-a format o versiune distinctă a Halloween-ului. Oamenii cântă, dansează, celebrează recoltele, îşi spun poveşti înfricoşătoare cu fantome şi morţi şi fac farse răutăcioase spre amuzamentul celorlalţi.