Se întâmplă în Teleorman. Primar declarat incompatibil, validat în funcţie de judecători

Alexandru Marin
Alexandru Marin (Infotr.ro)

Judecătoria Videle a validat, vineri, mandatul primarului comunei Siliştea, Alexandru Marin, aceasta deşi, în urma unei decizii a Înaltei Curţi, Marin nu putea ocupa o funcţie publică până în 2021.

Marin, candidat la Primăria Siliştea din partea PSD, a fost găsit în incompatibilitate de ANI. Judecătorii din Videle l-au validat însă în funcţie, deşi Agenţia Naţională de Integritate a trimis instanţei un document în care se arată că edilul şef din Siliştea a fost acuzat de conflict de interese, printr-o decizie rămasă definitivă, relateaza infotr.ro.

În anul 2017, Marin Alexandru, primarul comunei Siliştea, a recunoscut că este vinovat şi a încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei, pentru săvârşirea a trei infracţiuni de conflict de interese, în concurs real.

Conform rechizitoriului procurorilor, din înscrisurile comunicate de Primărie şi ANI rezultă că fostul primar din perioada 2008-2012, Aurelian Chirculescu, a semnat trei ordine de plată, în valoare de aproximativ 250 de milioane de lei vechi, către o societate comercială în care administrator era Marin Alexandru, viceprimar la vremea respectivă.

Prin semnarea acestor documente actualului primar i-ar fi fost conferit, în mod direct, un folos patrimonial, situaţie care întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de conflict de interese.

Revenind la validarea mandatului de primar al lui Marin, decizia instanţei din Videle nu este definitivă şi poate fi atacată, în termen de 2 zile, de orice persoană interesată. Dacă hotărârea Judecătoriei Videle rămâne definitivă, iar primarul incompatibil va fi investit în funcţie există posibilitatea ca Instituţia Prefectului să emită un ordin de încetare a mandatului înainte de termen, dacă sunt întrunite condiţiile legale privind starea de incompatibilitate.

Dacă se vor organiza alegeri parţiale la Siliştea, nimeni şi nimic nu-l împiedică pe Alexandru Marin să candideze din nou pentru funcţia de primar, arată Mesagerul.ro.

Decizia judecătorilor din Videle a fost criticată dur de comunitatea Corupţia Ucide:

„Vrem să ştim cum a fost posibil ca o instanţă de fond să încalce o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ)?

În Siliştea Teleorman a fost validat un primar în data de 15.10.2020 care cf. hotărârii nr. 4068/22.11.2018 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu mai putea ocupa o funcţie publică timp de 3 ani. Adică până la 07.12.2021.

Marin Alexandru, fostul primar, candidat din partea PSD la alegerile locale recente a fost reales în funcţie şi validat de către instanţă, deşi cf. Agenţia Naţională de Integritate şi ÎCCJ acesta nu mai putea ocupa o funcţie publică.

Cum?
De ce?”, scriu, pe Facebook, reprezentaţii Corupţia Ucide.