Se cere demiterea lui Toader. Urmează şi plângeri penale. Ministrul, acuzat de subminarea sistemului penitenciar

Indignaţi că au peste un milion de ore suplimentare neplătite, că lucrează în condiţii foarte proaste, că pensiile celor din sistem au fost reduse etc., sindicaliştii din penitenciare anunţă o serie de proteste şi cer demisia lui Tudorel Toader.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihuţ Savu / Epoch Times)

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP) informează că, începând cu data de 10 august 2018, membrii sindicatelor afiliate se vor afla în grevă japoneză în semn de protest faţă de lipsa de interes a autorităţilor pentru soluţionarea problemelor din penitenciare. Totodată, sindicaliştii cer demisia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, acuzându-l pe acesta că este principalul vinovat "pentru ceea ce este un adevărat act de subminare a sistemului penitenciar."

Revendicările sindicaliştilor - pe lângă demisia lui Tudorel Toader - sunt:

 • "condiţii de lucru mai bune. Ministrul Justiţiei a promis acum 1 an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate;
 • plata orelor suplimentare restante - în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiţiei s-a angajat acum 6 luni ca reacţie la refuzul unor colegi de a intra în serviciu că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ţinut de cuvânt;
 • stoparea împuternicirilor ilegale - cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP Marian Dobrică este ilegal împuternicit de 3 luni;
 • eliminarea discriminărilor salariale - cerem aplicarea legii cadru a salarizării (L153/2017) şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începând cu octombrie 2018;
 • aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare - cerem ministerului Justiţiei să includă şi observaţiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forţarea procedurii de avizare, la Parlament;
 • încetarea abuzului asupra pensionarilor - cerem eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţă de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor;
 • plata integrală a orelor suplimentare curente - cerem ministrului Justiţiei să aplice corect prevederea legală obţinută în Parlament de către sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.

De asemenea, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor solicită demiterea lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, pe care-l consideră principalul vinovat pentru ceea ce este un adevărat act de subminare a sistemului penitenciar.

În cazul în care autorităţile nu reacţionează, calendarul acţiunilor de protest va fi continuat cu pichetări, mitinguri, acţiuni în justiţie şi plângeri penale. Astfel:

 • 27 august - 27 septembrie 2018 - Pichetarea penitenciarelor de către 50 - 100 de angajaţi în uniformă. Calendarul exact urmează a fi anunţat în timp util.
 • 01 - 10 septembrie 2018 - Depunerea unor acţiuni în instanţă şi plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
 • 03 octombrie 2018 - Miting în uniformă la Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu marş de protest între cele două instituţii.
 • începând cu octombrie 2018 - Refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor, mai anunţă sindicaliştii, în comunicatul de presă remis Epoch Times.