Scumpiri la energia electrică

Ana Chitoroagă
12.05.2012

S-a scumpit energia electrică cu 10 bani. Întreprinderea de stat "Moldelectrica" a cerut majorarea tarifului de transport, de la 6,76 bani pentru un kilowatt până la 8,02 bani. În acelaşi timp, Gaz Natural Fenosa a cerut ca tariful să fie majorat cu 10 bani, de la 1,48 de bani pentru un kilowatt până la 1,58 bani.

Potrivit lui Victor Parlicov, directorul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în factura pentru luna mai vor fi aplicate două tarife. Noile preţuri vor intra în vigoare după publicarea deciziei în "Monitorul Oficial".

În acest sens Parlicov a precizat: "Am considerat necesară majorarea de urgenţă a preţului, deoarece acest tarif a fost sub presiunea de a fi modificat, pentru că începând cu 1 aprilie energia se procură la un preţ mai scump. Dacă o să vă uitaţi la structura tarifelor, o să vedeţi un moment important, căci scade componenta de utilizare şi creşte componenta de preţ a procurării energiei electrice. În măsura posibilităţilor, Agenţia se descurcă la capitolul pierderi şi cheltuieli de întreţinere, dar în ceea ce ţine preţul de achiziţie - nu putem face nimic".

Astfel începând cu luna mai, moldovenii care primesc energie electrică de la Gas Union Fenosa vor achita 1,58 lei pentru un kwh.

În timp ce, consumatorii Red Nord vor achita 1,71 lei pentru un kwh.

Totodată, cetăţenii care primesc curent de la Red Nord Vest vor achita 1,73 lei pentru un kwh.

Precizăm că tariful actual pentru energie electrică a fost aprobat de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică în aprilie 2011. Gaz Natural Fenosa distribuie curentul cu 1 leu şi 48 de bani pentru un kilowatt.

În prezent, ţara noastră cumpără 50 la sută din necesarul de curent electric de la Centrala de la Cuciurgan, 30 la sută - din Ucraina, iar 20 la sută reprezintă producţia proprie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor