Scrisoare pentru preşedinte: republică sau monarhie?

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Epoch Times România)
L.M.
23.01.2015

Ninel Peia, deputat de Ilfov, anunţă că a iniţiat o campanie naţională de strângere a 500.000 semnături pentru declanşarea unui referendum care să stabilească forma de guvernământ.

Prin intermediul unei scrisori deschise ce a fost publicată pe site-ul său, deputatul i-a explicat preşedintelui Klaus Iohannis, necesitatea unui referendum pentru ca românii să îşi aleagă forma de guvernământ: Republică Parlamentară sau Monarhie Constituţională.

”Republica, domnule preşedinte, s-a impus în ţara noastră prin forţă şi brutalitate, adusă dinspre Răsărit pe şenile de tancuri încă murdare de sângele soldaţilor români. [...] Până la Botnăraş şi Ana Pauker nimic nu prevestea vreo schimbare a acestui secular statut”, scrie Peia, adăugând că ” la umbra baionetelor bolşevice, nici o personalitate nu a avut decenţa politică să întrebe Ţara dacă vrea Monarhie sau Republică”.

Pledoaria pentru monarhie a deputatului, cu accente puternic mitizante (”Neamul românesc a cunoscut numai conduceri nobile, fie că s-au chemat domni sau regi”) şi emfatice (”Ţara”, ”Neamul”, sunt scrise cu majuscule) se încheie cu o solicitare la fel de retorică (”Luaţi decizia de a asculta voinţa românilor şi vă veţi număra printre puţinii bărbaţi de stat pe care i-a avut România. Intraţi astfel, Domnule Preşedinte, în Panteonul celor care şi-au pus Ţara şi binele Ei înaintea tuturor celorlalte nevoinţe”.)

În cazul în care preşedintele va declanşa referendumul pentru stabilirea formei de guvernământ a ţării şi dacă românii vor vota în proporţie de peste 50% plus unu pentru monarhie, atunci Iohannis va fi nevoit să demisioneze, iar noul şef al statului va fi desemnat de Casa Regală a României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor