Schelete uriaşe, cu înălţimi de peste 2 metri, descoperite în Ecuador şi Peru

Ar putea scheletele gigantice descoperite în America de Sud să dovedească faptul că o rasă de oameni înalţi a existat în urmă cu sute de ani în adâncul pădurii amazoniene?
Schelete
Schelete (Winterling/iStock)

Mai multe schelete uriaşe descoperite în regiunea amazoniană din Ecuador şi Peru sunt examinate în prezent în Germania, conform unei echipe de cercetare conduse de antropologul britanic Russell Dement.

Începând cu 2013, echipa lui a raportat descoperirea a şase schelete umane care datează de la începutul anilor 1400 şi mijlocul anilor 1500, având o înălţime cuprinsă între 2,13 şi 2,43 m.

Dement a declarat pentru Cuenca Highlife: „Ne aflăm la începutul cercetării noastre şi pot să ofer doar o analiză generală a ceea ce am descoperit. Nu doresc să fac afirmaţii pe baza speculaţiilor, din moment ce activitatea noastră este în desfăşurare. Datorită mărimii scheletelor, acest lucru are implicaţii atât antropologice cât şi medicale.”

La sfârşitul anului 2013, Dement a fost anunţat că un localnic Shuar a descoperit un schelet uriaş la aproximativ 112 km de Cuenca, în provincia ecuadoriană Loja. Dement a călătorit la faţa locului şi a recuperat cutia toracică şi craniul unei femei care au fost scoase la iveală de inundaţii. Se crede că oasele au o vechime de aproximativ 600 de ani. Restul scheletului a fost localizat şi după asamblare a avut o înălţime de aproximativ 2,25 m.

Acest lucru a determinat formarea unei echipe de cercetare, care a inclus şi patru cercetători de la Freie Universität din Germania. Echipa a beneficiat de asistenţa localnicilor Shuar iar fondurile pentru excavare şi investigaţii au fost oferite de universitate.

Recunoscând că este o zonă de cercetare controversată, Dement a susţinut: „Chiar dacă am lucrat cu Freie timp de mulţi ani, am fost îngrijorat că s-ar putea ca ei să nu ofere fonduri pentru cineva care caută giganţi. Pentru cei din afară, în special savanţi, înţeleg că acest lucru sună puţin nebunesc”.

„Datorită naturii senzaţionale a acestui lucru, trebuie să fim extrem de atenţi în cercetarea noastră, din moment ce vom avea de înfruntat mult scepticism”, a declarat el.

Trei schelete complete şi două schelete parţiale nu erau desfigurate şi fuseseră indivizi relativ sănătoşi.

Dement a declarat pentru Cuenca Highlife: „Scheletele nu prezintă niciun semn de boli, precum probleme de creştere hormonală, care sunt comune în majoritatea cazurilor de gigantism. La toate scheletele, articulaţiile păreau sănătoase. Unul dintre scheletele care a fost datat a aparţinut unei femei, care avea aproximativ 60 de ani în momentul morţii, aflându-se la o vârstă mult mai înaintată decât în cazurile tipice de gigantism.”

Înmormântările acestor persoane au fost minuţioase. Trupurile au fost înfăşurate în frunze şi îngropate în lut gros. Acest lucru a dus la sigilarea scheletelor şi protejarea lor împotriva apei, asigurând păstrarea lor într-o stare destul de bună.

De la anunţul făcut în privinţa acestei descoperiri, mai multe rapoarte au exagerat dimensiunile descoperirilor. Astfel, cele 7 picioare (7 feet=2,13 m) au fost raportate ca 7 metri (adică o înălţime de 23 de picioare). De asemenea, oasele descoperite au fost asociate cu fotografii false.

Dement a studiat comunităţile indigene amazoniene timp de peste două decenii şi a auzit legende privind „oameni foarte înalţi şi cu pielea palidă care au trăit în apropiere”, a declarat el. Vârstinicii comunităţii i-au descris pe aceşti giganţi lui Dement ca făcând parte dintr-o rasă de amazonieni mari şi paşnici care au fost acceptaţi de indigenii Shuar şi poporul Achuar. Totuşi, localnicii au crezut, de asemenea, că acei oameni aparţineau “lumii spiritelor” şi că erau pur şi simplu mitici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură