Scandalul Petraeus: Liderii ar trebui demişi pentru incompentenţă, nu pentru că înşeală

David Petraeus.
David Petraeus. (Spencer Platt / Getty Images)
Epoch Times România
16.11.2012

Generalii americani Petraeus şi Allen trebuie să se încline în faţa unei aparente legi a mulţimii, însă aşa arată acum tragerea la răspundere?, se întreabă cotidianul The Guardian, pentru care cei doi ar trebui demişi pentru incompetenţă, nu pentru faptul că înşeală.

Majoritatea comandanţilor umiliţi de către doi duşmani, unul după altul, se pot aştepta la demisie. Nu şi în America. În America, eşti terminat dacă ai două amante una după alta. David Petraeus ar fi putut supravieţui Irakului şi Afganistanului şi ar fi putut insufla teamă în armata lui Mahdi şi în talibani. Căderea sa a fost însă cauzată de Paula şi Jill.

De la celebrul bal al ducesei de Richmond, dinaintea bătăliei de la Waterloo, nu s-a mai întâmplat ca militarii să fie atât de onoraţi de societate până la aceşti militari de bibliotecă din Tampa, Florida. Însă dacă după Waterloo, Ducele de Wellington îi putea spune cu îndrăzneală unei amante respinse 'publică şi lasă-mă în pace', indiscreţiile lui Petraeus au fost urmărite de către toate 'furiile' supravegherii şi spionajului modern. Lui Petraeus nu i s-a arătat nicio milă. America acceptă că generalii săi pot coborî steagurile, dar nu şi pantalonii, comentează publicaţia britanică.

Din tot ce se poate constata încă, nu a existat nicio hibă de securitate în viaţa privată a lui Petraeus, cu excepţia unor adrese împărţite cu una dintre femeile care i-a fost, de asemenea, şi 'biografă'. Preşedintele Obama a confirmat acest lucru miercuri. Deşi este rezonabil să intereseze 'implicaţiile privind siguranţa' atunci când este vorba de viaţa privată a şefului CIA, doar un iraţional şi un obsedat de siguranţă ar putea pretinde că este vorba de un risc real.

Adevărul este că FBI-ul şi alţii s-au complăcut într-o încântare lascivă, interceptând mesajele, iar pentru a da legitimitate muncii lor, au răspândit obişnuitele fraze despre 'temerile privind o potenţială breşă de securitate' şi 'îngrijorarea că generalul ar fi putut fi şantajat'.

Aceste fraze au fost apoi completate cu trimiteri la 'e-mail-urile nepotrivite' trimise de generalul Allen, precum şi de 'infatuatul, cu piept dezgolit' investigator al FBI, implauzibil numit Frederick W.Humphries II.

Ne putem aştepta cu greu la un serial cu mărturisiri, la o carte, la un film despre carte, sau la un joc video cu numele 'Grand Mistress Theft II'. Ceea ce a fost considerată iniţial o problemă de securitate s-a transformat într-una de demnitate. Naţiunea americană ar fi reuşit să se adapteze la ideea unui general cu o amantă, dar doi generali cu două amante a părut scandalos de neglijent, este de părere The Guardian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor