Trump va accepta rezultatele alegerilor “dacă va câştiga”

În condiţiile în care sondajele arată o aparentă înrăutăţire a poziţiei lui Trump în cursa prezidenţială, acesta şi-a exprimat în repetate rânduri îndoiala în ceea ce priveşte validitatea alegerilor. El a declarat în Ohio că va accepta rezultatele în totalitate, făcând o pauză înainte să adauge, “dacă voi câştiga”.
Miliardarul american Donald Trump.
Miliardarul american Donald Trump. (Captură Foto)

După comentariile din timpul dezbaterii finale de miercuri noaptea, Trump a declarat, a doua zi, la un miting în Ohio că va accepta rezultatul alegerilor prezidenţiale din 8 noiembrie dacă acesta va fi în favoarea sa.

“Voi accepta pe deplin rezultatele acestor alegeri prezidenţiale măreţe şi istorice – dacă voi câştiga”, a declarat republicanul susţinătorilor. Clarificând declaraţiile câteva minute mai târziu, el a adăugat: “Voi accepta un rezultat clar al alegerilor, dar îmi voi rezerva, de asemenea, dreptul de a depune contestaţie în cazul unui rezultat discutabil”.

Când a fost întrebat la cea de-a treia şi ultima dezbatere prezidenţială dacă îşi va recunoaşte înfrângerea în faţa lui Clinton, dacă va fi cazul, Trump a susţinut: “Vă voi ţine în suspans”.

Trump i-a acuzat, în repetate rânduri, atât pe rivala sa democrată, Hillary Clinton, cât şi mass-media de “aranjarea” alegerilor. Deşi nu a oferit nicio dovadă, aceste acuzaţii se învârt, deseori, în jurul unor afirmaţii că, la vot vor participa persoane care nu ar trebui să participe.

Criticii miliardarului republican au susţinut că declaraţiile lui Trump, precum şi apelul lansat susţinătorilor săi pentru a “monitoriza” secţiile de votare pentru fraudă electorală sunt încercări de a submina transferul paşnic de putere, care a fost un punct central al stabilităţii politice americane.