Scandal în USL: Ponta întârzie să-i numească pe secretarii de stat ai PNL şi PC

Premierul Victor Ponta. (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
08.02.2013

Faptul că o bună parte dintre secretarii de stat din partea liberalilor şi a conservatorilor nu au fost reconfirmaţi în funcţie - la o lună şi jumătate de la instalarea noului Guvern Ponta - provoacă scandal în USL. Pe de altă parte, consilierii din partea PSD au fost eliberaţi din funcţie şi numiţi înapoi în aceeaşi zi.

Pentru noul guvern, PNL şi PC i-au propus premierului Ponta 30 de secretari de stat, jumătate dintre ei urmând să fie transferaţi din guvernul Ponta I, pastrandu-şi posturile şi atribuţiile.

Operaţiunea de numire s-a derulat fără probleme în cazul PSD-iştilor, deciziile de eliberare din funcţie şi de reinstalare fiind semnate în aceeaşi zi.

Este cazul lui Iulian Matache, propus de Marian Oprişan la Dezvoltare, al lui Gigel Paraschiv, apropiat al Ecaterinei Andronescu la Educaţie, Carmen Tocală, susţinută de Victor Ponta la Tineret şi Sport sau Maya Teodoriu, transferată de PSD de la Justiţie la Proiectele de Infrastructură şi a altor membri PSD.

În ciuda faptului că toţi ceilalţi trei secretari de stat de la Educaţie au fost deja demişi şi reinstalaţi, liberalul Stealian Fedorca încă aşteaptă o decizie.

"Cât timp nu există încă o decizie de eliberare, sunt în funcţie. Nu ştiu când voi fi numit în continuare. Am susţinerea PNL, îmi aştept rândul", a declarat Fedorca pentru gândul.info.

Se pare că în fruntea listei celor care stârnesc controverse s-ar afla numele lui Grigore Trache, propus de liberali să promoveze de la poziţia de consilier la Ministerul Dezvoltării, condus până recent de liberali, la cea de secretar de stat.

Şase secretari de stat propuşi de PNL, pe lista de aşteptare

Grigore Trache, fost primar al oraşului Popeşti Leordeni din Ilfov timp de patru mandate, este un apropiat al şefului Consiliului Judeţean, Marian Petrache şi a fost implicat într-un scandal privind terenurile Danubiana, societate preluată de grupul Tofan, al cărui consultant a fost Theodor Stolojan, fost preşedinte al PNL.

Numele său a apărut într-un alt scandal în 2010, după ce a accidentat un bătrân pe trecerea de pietoni.

"Orice om trebuie să-şi ducă crucea, dacă a greşit cu ceva să plătească. Dar această propunere nu e un moft. A fost o recunoaştere a filialei faţă de devotamentul lui. Trache a fost primar patru mandate, are experienţa necesară pentru acest post, altfel nu-l propuneam", a declarat Marian Petrache.

Nu mai puţin de şase dintre cei 12 secretari de stat noi propuşi de PNL la data de 14 ianuarie se află pe lista de aşteptare.

Printre aceştia se numără Manuel Donescu (Economie), fost consilier personal al ministrului Varujan Vosganian, intrat în conflict deschis cu Victor Ponta, al fostului PDL-ist Ionuţ Iuga (Ape) şi al lui Gelu Puiu (Păduri), învinuit într-un scandal legat de un accident rutier şi fiul fostului şef al fabricii de cherestea Moldoviţa, care a fost în portofoliul de afaceri al fraţilor Hayssam.

"Sunt nişte probleme la miniştrii delegaţi. O să-i numesc", a declarat recent Victor Ponta, fără a avansa vreun termen.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor