Qatarul respinge cererile saudiţilor înainte de expirarea lor

Cererile făcute de Arabia Saudită şi aliaţii săi au fost concepute pentru a fi respinse şi pentru a submina suveranitatea Qatarului, a declarat ministrul de externe al acestei ţări. Dar Doha este pregătită să discute problemele, în condiţiile potrivite.
Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.
Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. (Karim Jaafar/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.07.2017

Ministrul de externe al Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, a declarat sâmbătă că cele 13 condiţii impuse asupra Doha de către Arabia Saudită şi patru dintre aliaţii săi pentru a ridica o blocadă impusă de o aproximativ o lună asupra Qatarului nu pot fi – şi nu au fost concepute pentru a fi – satisfăcute.

„Toată lumea este conştientă că aceste cerinţe urmăresc să afecteze suveranitatea statului Qatar”, a precizat al-Thani în cadrul unei conferinţe de presă la Roma, după o întâlnire cu omologul său italian Angelino Alfano.

Cerinţele – anunţate în 22 iunie şi care expiră duminică – includ suspendarea de către Doha a suportului său pentru Frăţia Musulmană, închiderea reţelei de televiziune Al-Jazeera, reducerea legăturilor diplomatice cu Iranul şi închiderea unei baze militare turceşti din Qatar.

Săptămâna trecută, Emiratele Arabe Unite au ameninţat Qatarul cu “divorţul” de vecinii săi din Golf dacă nu va respecta cerinţele, susţinând că acestea nu sunt negociabile. Cerinţele au fost prezentate de un grup de state arabe din Golf, care include Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egipt.

Cele patru state şi-au închis spaţiile aeriene pentru companiile de transport aerian ale Qatarului şi au blocat singura sa graniţă terestră, o rută cheie pentru importurile alimentare ale Doha.

Grupul celor patru state acuză Qatarul de susţinerea grupurilor teroriste şi a criticat legăturile sale politice cu Iranul şiit, acuzaţii pe care Doha le neagă. În acelaşi timp, Turcia şi Irakul au susţinut Qatarul în această criză.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor