Şase alimente care îmbunătăţesc funcţionarea creierului

Creierul uman
Creierul uman (Kiyoshi Takahase Segundo / Photos.com)

Cum unele alimente ne predispun la afecţiuni ale inimii sau diabet, altele ajută creierul să aibă o funcţionare eficientă, îmbunătăţind atenţia, performanţa cognitivă şi memoria, notează Realitatea Tv. Astfel, o serie de specialişti de la Online Education Database, o platformă dedicată studenţilor, au relevat importanţa a şase alimente care au numeroase efecte pozitive asupra creierului, pe care le recomandă tuturor celor ce vor să înveţe sau să aibă o capacitate mentală sporită.

Prima recomandare a acestor specialişti este kale - varza creaţă (Brassica oleracea), un aliment consumat încă din vremea romanilor şi care până în Evul Mediu a fost cea mai populară dintre legumele cu frunze verzi. Studiile cercetătorilor de la Harvard Medical School arată că această legumă bogată în beta caroten, vitamina C, vitamina K încetineşte procesul de îmbătrânire, menţinând creierul mai tânăr cu 1-2 ani. Totodată, varza creaţă este bogată în sulforafan, o substanţă cu proprietăţi anti-cancerigene şi anti-diabet, şi în indol-3-carbinol, o substanţă ce stimulează refacerea ADN-ului în celule şi care blochează creşterea celulelor canceroase.

Al doilea aliment recomandat de specialişti este sfecla roşie. În Grecia Antică această legumă era oferită ca ofrandă lui Apollo. În prezent, oamenii de ştiinţă şi-au dat seama că acest aliment conţine o cantitate mare de vitamina B, care ajută creierul să proceseze informaţiile. Sfecla roşie este şi bogată în calciu, lucru ce ajută la protejarea oaselor şi a dinţilor.

Al treilea element cu proprietăţi benefice pentru creier sunt afinele. Acestea joacă un rol esenţial în protejarea memoriei. Un studiu realizat pe persoane vârstnice relevă că afinele amână efectele negative de îmbătrânire a memoriei, eliminând simptomele depresiei şi scăzând glicemia. Totdată, aceste fructe au multe substanţe numite antocianine care inhibă apariţia cancerului.

Merele sunt al patrulea aliment benefic asupra creierului, acestea îmbunătăţind atenţia, percepţia senzorială, totodată crescând nivelul unui neurotransmiţător important. Studiile cercetătorile de la Universitatea din Massachusetts au arătat că oamenii care consumă de regulă mere au un nivel mai scăzut în creier al toxinei care provoacă Alzheimer - beta-amyloid.

Ardeii Cayenne conţin capsaicina, o substanţă ce stimulează creierul să producă endorfine. Acest lucru ajută la gestionarea stresului din timpul examenelor şi a altor perioade dificile, având un efect benefic şi asupra capacităţii de concentrare.

Nu în ultimul rând, anşoa este un aliment care stimulează mintea umană, fiind bogat în în omega-3, acizi graşi care protejează creierul de pierderea memoriei şi de îmbătrânire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură