Sarkozy ar putea candida în alegerile din 2017

Nicolas Sarkozy. (BORIS HORVAT / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
04.10.2012

Fostul preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy, care în mai a fost înfrânt la urne de socialistul François Hollande, îşi propune să se prezinte în alegerile prezidenţiale din 2017, având în vedere starea dezastruoasă în care s-ar putea afla ţara peste cinci ani, notează joi ziarul La Razon.

Potrivit ziarului Le Canard Enchaîné, care îl citează pe fostul ministru al agriculturii, Bruno Le Maire, Sarkozy i-ar fi mărturisit că simte că are obligaţia 'morală' să încerce să fie reales şef al statului, având în vedere drumul pe care l-a luat Franţa după plecarea sa de la Palatul Elysee. Fostul preşedinte conservator în perioada 2007-2012 consideră că ar fi 'mai uşor' pentru el să nu fie întrebat dacă trebuie să revină în prima linie a politicii şi să-şi ia revanşa în faţa lui Hollande.

'Întrebarea nu se pune în acest fel. Întrebarea nu este dacă mă voi reîntoarce, ci dacă am de ales din punct de vedere moral în faţa francezilor să nu mă mai întorc. Nu mă pot dezice moral în faţa cetăţenilor', ar fi spus Sarkozy ziarului francez. Le Canard Enchaîné asigură că 'toţi foştii consilieri şi foştii miniştri consultaţi în ultimul timp' nu au avut nicio îndoială că Sarkozy, de 57 de ani, are intenţia să-şi măsoare forţele la urne cu recentul ales preşedinte socialist, pentru că 'nu are talia necesară pentru a purta costumul de preşedinte al Republicii' şi 'diminuează rolul şi poziţia Franţei pe scena internaţională'.

Declaraţiile atribuite lui Sarkozy, care înainte de alegerile prezidenţiale din mai a asigurat că renunţă la politică dacă va fi învins, intervin într-un moment în care partidul său Uniunea pentru o Mişcare Populară (UMP), se pregăteşte să-l desemneze pe cel care va fi viitorul său secretar general. În cursă pentru aceste alegeri interne, care se vor desfăşura în noiembrie, se află actualul lider al formaţiunii, Jean-François Copé, şi fostul premier al lui Sarkozy, François Fillon.

Până acum, presa franceză nota că Sarkozy îşi propune să înceapă o carieră de conferenţiar internaţional şi că a primit propuneri de la biroul de avocatură Linklaters, pentru a-l include pe lista oratorilor, motiv pentru care fostul preşedinte ar urma cursuri intensive de limbă engleză, potrivit ziarului Le Monde.

La câteva zile după înfrângerea la urne el a petrecut două săptămâni de vacanţă alături de familia sa la Marrakesch, într-un palat pus la dispoziţie de regele Mohamed al VI-lea al Marocului. În iunie, el a petrecut un sejur în casa omului de afaceri şi prieten Jean-Michel Goudard din Provence, în iulie s-a odihnit în somptuoasa vilă a milionarului canadian Paul Desmaraix (pe care l-a decorat cu Legiunea de Onoare când era preşedinte), iar luna august la vila pe care soţia sa o are la Cap Negre, pe Coasta de Azur.

Acum, Sarkozy şi soţia lui s-au întors la París, unde fostul şef al statului are un birou, nu departe de palatul Elysee, de unde urmăreşte îndeaproape actualitatea politică însoţit de câţiva colaboratori apropiaţi, conchide Le Monde.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor