Şapte mercenari ruşi ai grupului Wagner omorâţi în octombrie în Mozambic

.
. (Sergei Guneyev/Time Life Pictures, via Getty Images)

Şapte mercenari ruşi ai grupului Wagner au fost ucişi în două incidente separate care au implicat insurgenţi ai Statului Islamic în provincia Cabo Delgado din nordul Mozambicului în octombrie, au declarat pentru The Moscow Times două surse ale armatei din Mozambic.

Într-un atac neraportat anterior, care a avut loc pe 10 octombrie în districtul Macomia din Cabo Delgado, doi mercenari ai Grupului Wagner au fost împuşcaţi după ce grupul lor a fost prins într-o ambuscadă de insurgenţii militanţi islamişti, a declarat un soldat al forţelor armate din Mozambic (FADM) care a fost martor la incident.

Încă cinci mercenari ruşi ai grupului Wagner au fost prinşi în ambuscade pe 27 octombrie în districtul Muidumbe din Cabo Delgado, a declarat pentru The Moscow Times o sursă separată a FADM.

Potrivit celei de-a doua surse, patru ruşi au fost împuşcaţi mortal la locul atacului, apoi decapitaţi, iar al cincilea a fost rănit, decedând ulterior la un spital local.

Ambasada Rusiei la Maputo nu a răspuns cererilor de comentarii ale The Moscow Times.

Grupul Wagner este un contractor militar privat legat de Kremlin fondat de Evgheni Prigojin, un om de afaceri care are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi este adesea denumit „Chef-ul lui Putin” ca urmare a afacerilor lui de catering.

Ambele surse ale Moscow Times au ţinut să rămână anonime. Mărturiile lor sunt similare rapoartelor mass-mediei locale din Mozambic, care afirmau spunând că 20 de soldaţi din armata Mozambicului au fost de asemenea ucişi în ambuscade.

Potrivit lui Piers Pigou, consultant african de top al ONG-ului Internaţional Crisis Group, dacă vor fi confirmate, incidentele recente ar fi „o lovitură psihologică atât pentru militarii din Mozambic, cât şi pentru consilierii ruşi”.

Începând cu 2017, Mozambicul şi-a intensificat lupta împotriva insurgenţilor musulmani din Cabo Delgado, cu rezultate mixte.

Mărturiile aruncă o nouă lumină asupra activităţilor grupului Wagner în Mozambic. Anterior, Times of London a raportat sosirea a 200 de mercenari ruşi aparţinând grupului Wagner şi trei elicoptere pentru a ajuta forţele guvernamentale din Mozambic în lupta cu jihadiştii. La 8 octombrie, la două zile după moartea unui alt soldat al grupului Wagner, Kremlinul a negat că ar fi desfăşurat trupe guvernamentale în Mozambic.

Prigojin este adesea considerat unul dintre principalele personaje care conduc operaţiunile Rusiei în Africa. Grupul Wagner a fost observat anterior în Sudan şi Republica Centrafricană, potrivit CNN, unde cooperează cu autorităţile locale. Miercuri, Facebook a suspendat trei reţele de conturi ruse legate de Prigojin care încercau să se amestece în politica internă a opt ţări africane, inclusiv Mozambic.

Rusia a fost extrem de atentă să menţină secretul privind moartea soldaţilor ruşi din grupul Wagner. La începutul acestei toamne, site-ul de ştiri Meduza a raportat că 10 până la 35 de mercenari ruşi ai Wagner au murit în timpul unor lupte în Libia.

Grupul Wagner a mai fost prezent în Siria alături de preşedintele Assad. În 2018, mercenarii săi au fost implicaţi într-o luptă de patru ore cu comando-uri din SUA, care s-a soldat cu până la 300 de morţi din partea rusă.