Săpături în cariera lagărului nazist din Buchenwald, în căutarea tunelurilor ascunse

O investigaţie jurnalistică a relevat posibila existenţă a mai multor galerii subterane în incinta lagărului nazist.
Antica carieră din lagărul de exterminare nazist din Buchenwald
Antica carieră din lagărul de exterminare nazist din Buchenwald (Claus Bach/Fundaţia Monumentelor Buchenwald şi Mettelbau-Dora)

Experţi ai Oficiului de Stat pentru Conservare şi Arheologie din Turingia (Landesamt für Denkmalpflege und Archäologie) şi ai Fundaţiei Monumentelor Buchenwald şi Mettelbau-Dora au început, marţi, să efctueze noi săpături în lagărul de exterminare nazist din Buchenwald, la marginea oraşului Weimar, în căutarea unor noi galerii subterane. O anchetă jurnalistică efectuată pentru reţeaua de televiziune MDR a relevat că ar putea exista mai multe tuneluri secrete în câmp, în afara celor două deja cunoscute.

Ani de zile s-a speculat că pot exista în Buchenwald opere de artă ascunse de nazişti.

În lagărul de exterminare, unul dintre cele mai mari construite de nazişti, au fost închişi peste 250.000 de oameni în cei opt ani în care a fost în funcţiune, din 1937 până în 1945. Dintre aceştia, aproximativ 56.000 au murit în acest loc, asasinaţi sau din cauza bolilor şi a foamei.

Buchenwald a gestionat cel puţin 87 de sub-lagăre situate în toată Germania, de la Duesseldorf pe Rin până la graniţa Protectoratului Bohemia-Moravia din est, aşa cum este indicat în Enciclopedia Holocaustului din Muzeul Memorial al Holocaustului american. Prizonierii au fost nevoiţi să lucreze în fabrici de arme, în cariere şi în proiecte de construcţii, în cele mai severe condiţii.

După eliberarea lagărului de concentrare, în aprilie 1945, trupele americane au descoperit două buncăre secrete ale SS închise în cariera de Buchenwald, pline cu obiecte personale ale deportaţilor şi victimelor Holocaustului.

Deşi în anii '90 au fost efectuate explorări geologice în împrejurimi, cu suspiciunea că ar putea exista şi alte galerii, lucrările s-au oprit. Subiectul a fost uitat până când jurnalistul Peter-Hugo Scholz a reluat ancheta împreună cu geologi, istorici şi cei pasionaţi şi a găsit documente şi fotografii noi până acum necunoscute. Seria documentară de şapte episoade a lui Scholz, acum decedat, intitulată „Depozitele secrete din Buchenwald”, a fost factorul declanşator al noilor săpături din cariera lagărului de exterminare.

Articol de referinţă: Doku-Podcast: "Die geheimen Depots von Buchenwald" Gibt es geheime Stollen in Buchenwald?