Sangele Mamutului Wooly a fost recreat din ADN antic

Dr. Alan Cooper, Director al Centrului australian pentru ADN stravechi, impreuna cu un colt de mamut.
Dr. Alan Cooper, Director al Centrului australian pentru ADN stravechi, impreuna cu un colt de mamut. (University of Adelaide)

Hemoglobina din sangele mamutului Wooly a fost reinviata de o echipa internationala de oameni de stiinta, marcand astfel prima data cand o proteina a fost readusa la viata de la o specie pe cale de disparitie. Cercetatorii au descoperit ca proteina, asa cum era de asteptat, functioneaza bine la temperaturi reci, sub arctice. Rezultatele au fost publicate recent in revista de bilogie Nature Genetics.

"Aceasta este cu adevarat paleobiologie, pentru ca putem studia si masura modul in care aceste animale au functionat ca si cum ar mai fi in viata astazi", a declarat Dr. Alan Cooper, director al Centrului australian pentru ADN antic de la Universitatea din Adelaide, intr-un comunicat de presa.

"A fost remarcabila readucerea inapoi la viata a unei proteine complexe dintr-o specie disparuta, cum este mamutul." Pentru a recrea proteine, oamenii de stiinta utilizeaza ADN antic conservat in oasele mamutului siberian Wooly, estimat ca vechime intre 25.000 si pana la 43.000 ani. ADN-ul a provenit din oase, care au fost imbracate in gheata, fiind astfel conservate si bune spre utilizare.

Ce este deosebit de revolutionar in acest studiu, spune dr. Kevin Campbell de la Universitatea din Manitoba, Canada, care a condus echipa, este ca deschide drumul pentru studierea caracteristicilor speciilor disparute care nu sunt gasite ca fosile. De exemplu, mamutul Wooly, cunoscut de o inaltime de pana la trei metri, este remarcabil pentru cele doua straturi de blana, care l-au ajutat sa supravietuiasca la temperaturi reci.

Oamenii de stiinta cunosc aceasta blana speciala, datorita faptului ca mamuti congelati au fost gasiti cu tesutului moale intact.

Dar oasele sunt adesea singurele surse de ADN pentru speciile de animale disparute, in cazul fericit in care poate fi gasit ceva. "Moleculele rezultate din hemoglobina nu sunt diferite de "calatoria inapoi in timp" si prelevarea unei probe de sange de la un mamut real", a afirmat Campbell. Echipa a transformat ADN-ului osos in ARN, care a fost injectat in bacterii E. Coli, crescand proteine de la zero, in parte, folosind o tehnica ce a fost deja folosita pentru proteinele elefantilor vii.

Conform studiilor arheologice, mamutul Wooly a disparut de aproximativ zece mii de ani, si se crede ca acesta aexistat cu 300.000 ani in urma, sau chiar mai mult. O bogatie de informatii despre animal au fost recuperata din cauza unor impresionante fosile, gasite alaturi de mamutii reali congelati.

Acest studiu este o transpunere in viata reala a filmului ‘Jurassic Park’, care arata cum dinozaurii au fost recreati din DNA gasit in probele de sange fosilizate.