San Francisco: Protest împotriva amestecului consulului chinez în afacerile Statelor Unite

Alice Lovett
31.01.2012

Peste o sută de oameni s-au adunat vineri în faţa consulatului chinez din San Francisco, uniţi prin mesajul: "Opriţi imediat interferenţa cu Shen Yun şi cu oficialii guvernului SUA". Acţiunile recente ale consulului chinez, spun ei, echivalează cu compromiterea suveranităţii SUA.

Ei au protestat faţă de o scrisoare scrisă de consulul general chinez, Gao Zhansheng, către un membru al Consiliului oraşului Seattle, în care îl îndemna pe consilier să nu sprijine spectacolul din Seattle al companiei de dans clasic chinez, Shen Yun Performing Arts.

Shen Yun are ca misiune reînvierea a 5.000 de ani de civilizaţie chineză, din care o mare parte a fost atacată şi distrusă în deceniile de regim comunist chinez.

Consilierul a pus scrisoarea la dispoziţia organizatorilor spectacolului Shen Yun din Seattle, precum şi la dispoziţia ziarului The Epoch Times. În scrisoare, consulul chinez îl îndeamnă pe membrul Consiliului să nu participe la spectacol sau să-l sprijine în vreun fel.

"În spectacolele sale, Shen Yun a inclus dansuri care descriu persecuţia în curs de desfăşurare a regimului chinez împotriva Falun Gong, o disciplină de meditaţie tradiţională chineză - unul din ultimele bastioane ale culturii tradiţionale chineze rămase în China de azi", spune consultantul mass-media al Asociaţiei de studiu Buddha Falun din San Francisco, care a găzduit evenimentul.

Dna Anna Wang, reprezentantul Asociaţiei, a enumerat secvenţe ale unei lungi istorii de eforturi persecutorii ale Partidului Comunist Chinez împotriva practicanţilor Falun Gong în SUA.

"Trebuie să transmitem un mesaj puternic autorităţilor chineze, că a interfera cu afacerile guvernamentale ale SUA pe teritoriu american este un comportament cu totul inacceptabil. Nu trebuie să permitem unui regim comunist străin să spună oficialilor americani ce pot şi ce nu pot vedea sau face, în propria lor ţară", a declarat grupul.

Practicanţii Falun Gong, care sunt persecutaţi în China din 1999 atunci când dictatorul Jiang Zemin a început asaltul asupra unui număr estimat de 70-100 milioane de practicanţi, nu au fost singurii jigniţi de scrisoare.

Judecătorul Quentin L. Kopp, fost membru al Consiliului de supraveghere din San Francisco şi fost senator al statului California, în prezent retras din funcţii, a comentat incidentul:

"Toţi americanii sunt insultaţi de tactica consulului general chinez din San Francisco, care reflectă în mod evident ordine primite din Republica Populară Chineză. Este nu numai o mârşăvie faţă de persoanele responsabile pentru montarea spectacolelor minunate ale Shen Yun, care au fost o experienţă nouă şi minunată pentru soţia mea şi pentru mine, ci este un comportament nepotrivit faţă de toţi americanii, şi Departamentul de Stat al SUA ar trebui să reacţioneze. Departamentul de Stat al SUA ar trebui să trimită o scrisoare de avertisment la Ministerul Afacerilor Externe al RPC."

Candidatul la funcţia de primar al San Francisco, Paul Currier a avut, de asemenea, ceva de spus despre scrisoarea consulului general chinez:

"Shen Yun Performing Arts pune în scenă un spectacol minunat... Spectacolele sale ar trebui să aibă un foarte mare succes în Statele Unite în 2012. Această mare etalare a culturii tradiţionale chineze îi va ajuta şi pe americani să înveţe despre China."

El a continuat: "interferenţa diplomatică şi politică a PCC şi a funcţionarilor din RPC legată de orice spectacol, este deplasată în Statele Unite ale Americii. China ar putea învăţa multe în ceea ce priveşte protejarea în America a libertăţii de exprimare, a exprimării artistice şi a respectului pentru libertatea de religie a tuturor."

În SUA şi în alte ţări, în plus faţă de China, practicanţii Falun Gong au fost de ani de zile ţinta funcţionarilor regimului chinez, a declarat grupul. În 2004, Camera Reprezentanţilor din SUA a votat Rezoluţia simultană 304 a Camerei, cerând regimului chinez să înceteze să "interfereze în exercitarea libertăţilor religioase şi politice [ale Falun Gong], în SUA".

"Consulul general chinez din San Francisco, Gao Zhansheng, şi guvernul Chinei nu au dreptul să se amestece în producţia spectacolului din Statele Unite," a declarat domnul Currier. "Regret că secretarul de stat Clinton nu l-a informat în acest sens pe ambasadorul chinez pentru a-şi educa şi ghida consulii generali în ceea ce priveşte necesitatea respectării de către ei a legii şi culturii americane, pe când aceştia sunt musafiri în ţara noastră."

Dna Wang a citat un fost oficial al consulatului chinez care a dezertat, Chen Yonglin, care a depus mărturie în faţa Congresului SUA pe 21 iulie 2005. Dl Chen a declarat că regimul chinez "luptă" împotriva Falun Gong "aceasta fiind una din sarcinile principale ale misiunilor chineze de peste ocean", adăugând că există un grup special axat pe Falun Gong în fiecare consulat din străinătate.

Supliment de raport de Wu Jianguo

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor