Salată de gulii cu iaurt - răcoritoare şi gustoasă

Salată de gulii
Salată de gulii (Maria Matyiku / Epoch Times)

Doriţi ceva uşor şi răcoros, după sau înaintea unei mese copioase? Vă sugerăm cu căldură această salată de gulii crude servită cu un dresing extrem de gustos pe baza de iaurt , aromat cu iz de mentă, lămâie şi usturoi.

Poate mai puţin populară decât suratele ei varza şi conopida, gulia este considerată pe drept un aliment minune pentru sănătate, fiind recomandată de medici şi naturopaţi la tratarea diferitor afecţiuni. Fiind bogată în vitamine şi antioxidanţi, doctorii o recomandă pentru întărirea sistemului imunitar şi pentru apărarea organismului de virusuri.

Este recomandată de asemenea şi celor care luptă cu cancerul, datorită prezenţei derivaţilor de "arsen metaloid" din tulpina guliei, care este extrem de absorbant. Fibrele solubile ajută la scăderea colesterolului din sânge şi reglarea tensiunii arteriale datorită conţinutului ridicat de potasiu.

Dieteticienii recomandă gulia în curele de slăbire. Consumate crude, în salate sau sub formă de sucuri, guliile au efect diuretic, fibrele insolubile conţinute în cantitate considerabilă prevenind constipaţia, ajutând la digestie şi stimularea tranzitului intestinal.

Această salată de gulii răcoritoare şi crocantă este inspirată dintr-o reţetă servită într-un vestit restaurant din vestul Londrei, numit NOPI, şi a fost introdusă de Yotam Ottolenghi şi Sami Tamimi, autorii cărţii de reţete culinare "Jerusalem".

La prepararea salatei, am folosit un dresing mai uşor făcut doar din iaurt, cel original conţinea pe lângă iaurt, smântână şi brânză mascarpone.

Ingrediente:

1 kg de gulii,
1/2 cană de iaurt natural,
un căţel mic de usturoi (o jumătate de căţel dacă este mai mare),
o lingură de ulei de măsline,
sucul de la o jumătate de lămâie verde (lime),
coaja rasă de la o lime,
2 linguriţe de mentă uscată,
1/4 linguriţă de sumac,
sare şi piper după gust (e bună şi fără sare),
15-20 frunze de verdeaţă pentru ornament (creson, rucolă, salată verde, spanac, etc)

Modul de preparare:

Se aleg gulii mai mici şi tinere, care să nu fie aţoase. Acestea se curăţă de coajă şi se taie în cubuleţe de unul până la doi cm. De asemenea se poate folosi cu succes interiorul de la guliile care se scobesc pentru umplut.

Guliile porţionate se pun într-un castron de salată şi se acoperă cu o folie pentru a nu se usca sau oxida.

Lămâia verde (lime) se rade de coajă, se taie în jumătate şi apoi se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie, folosind un storcător de lămâie. Dacă nu aveţi lime, se poate folosi şi lămâie obişnuită. În acest caz, se va folosi coaja de la o jumătate de lămâie.

Pentru prepararea dresingului se începe cu mărunţirea şi pisarea usturoiului. Se pune puţin usturoi, pentru a nu domina cât şi pentru a balansa buchetul de arome al dresingului.

Peste usturoiul pisat se adaugă treptat uleiul de măsline, apoi sucul de la o jumătate de lime.

Se presară frunzele de mentă uscate şi mărunţite. Vara se pot folosi frunze proaspete de mentă.

Se adaugă iaurtul amestecându-se bine, iar la sfârşit se pune coaja de lime/ lămâie şi opţional, puţină sare.

Înainte de servire, peste gulii se presară sare şi piper după gust, se adaugă frunzele de verdeaţă, după care se toarnă dresingul şi se amestecă uşor, până când cubuleţele de gulii sunt învelite frumos în dresing.

La sfârşit se presară sumac şi se serveşte. Vă dorim poftă bună!