Şaizeci de jihadişti trimişi la atac în Europa pentru 50.000 de euro

Grupul de atentatori sinucigaşi din Paris şi Bruxelles nu a fost eliminat, existând încă 20 de terorişti "adormiţi". Iată cum îi antrenează ISIS.

Khalid şi Ibrahim el-Bakraoui, cei doi fraţi atentatori sinucigaşi din Zaventem (stânga) şi Faycal Cheffou, "ziaristul terorist" (dreapta)
Khalid şi Ibrahim el-Bakraoui, cei doi fraţi atentatori sinucigaşi din Zaventem (stânga) şi Faycal Cheffou, "ziaristul terorist" (dreapta) (Identikit lansat de poliţia belgiană)

Serviciile secrete ale Statului Islamic sunt cele care organizează atacurile pe teritoriul european, relatează publicaţia italiană La Stampa. O structură care numără 1.500 de oameni selectaţi, are cele mai bune resurse umane şi materiale, şi este dominată de străini. Un stat în stat, detestat chiar şi de către luptătorii islamişti "obişnuiţi".

Acest nucleu al ISIS, conform celor relatate de dezertori şi islamişti capturaţi, a trimis în Europa, în toamna anului 2015, şaizeci de luptători străini (foreign fighters) conduşi de Abdelhamid Abaaoud, cu sarcina de a aduce teroarea în Franţa, Belgia şi Marea Britanie.

Cel puţin douăzeci sunt încă în circulaţie. Coloana este organizată în celule semi-autonome sau disociate, capabile să lovească în continuare chiar dacă una este neutralizată. Atentatorii sinucigaşi sunt supravegheaţi de "coordonatori", gata să le detoneze încărcătura explozivă de la distanţă, în cazul în care au ezitări.

Lanţul de comandă

Totul este regizat de către Departamentul de Securitate Externă, Amn al-Kahrji, cea mai importantă dintre cele patru ramuri ale Securităţii Isis, în arabă Amniyarat. Celelalte sunt: Amn al-Dakhili, securitate internă, Amn al-Askari, serviciile militare, şi Amn al-Dawla, CIA-ul Isis sau contrainformaţiile.

Până în luna noiembrie 2015, Amn al-Kharji a fost condusă de către Abu Rahman Al-Tunisi, eliminat în raidul american de după atentatele de la Paris. Pentagonul crede că el a fost responsabil de coordonarea "transferului de informaţii, oameni, fonduri şi arme", executantul oficial al atacurilor din Occident.

La un nivel intermediar, de pregătirea atacurilor, la Raqqa, împreună cu ad Abaaoud şi Salah Abdeslam (chiar dacă rolul său trebuie încă să fie verificat), se mai ocupau: Charaffe al-Mouadan - un tunisian, şi Abdul Qader Hakim, eliminaţi, de asemenea, de raidurile americane.

Coordonarea ramurii în totalitate străină a Amn al-Kharji, era realizată de Abu Khaled, un sirian din Alep, care a fost instructor în domeniul luptătorilor străini şi a dezertat în 2015. „Luptătorii obişnuiţi şi 'amniyin', cei ai serviciilor - a dezvăluit Abu Khaled jurnalistului Michael Weiss - nu se agreează. Când îi antrenam, prietenii mei militari îmi ziceau: te-ai aliat cu necredincioşii”.

Luptătorii însărcinaţi să lovească în străinătate au tabere speciale. Formarea este foarte grea „de la 5:30 dimineaţa până seara”. Atentatorii sinucigaşi sunt separaţi de ceilalţi: în timpul lecţiilor religioase sunt întrebaţi „cine vrea să fie martir”. Cei care ridică mâna sunt puşi într-un grup separat. Scopul real este acela de a opri raidurile aeriene asupra Califatului, spune Khaled.

Plătiţi cu 50.000 de euro

Un alt luptător străin reţinut în Franţa, Nicolas Moreau, explică: „Fiecare luptător trimis în Europa primeşte 50.000 de euro”. Poreclit "pocăitul", el este cel care a dat pentru prima dată, vara trecută, numele de luptă al lui Abaaoud: Abu Omar. Anchetatorii şi-au dat seama că era capul coloanei care planifica atacurile în Europa.

În luna octombrie a fost convocat un summit de urgenţă al serviciilor de informaţii europene privind un raport de la Raqqa ce indica modul în care Abaaoud organiza sosirea a 60 de luptători străini. Contingentul jihadist înrolat urmează ruta balcanică coordonat de Abaaoud, singurul care cunoaşte toate identităţile mujahedinilor angajaţi.

Celule "disociate"

La 13 noiembrie au avut loc atacurile de la Paris. Coloana nu funcţionează în bloc, ci în celule. Fiecare are o anumită sarcină precisă, atac, retragere, acoperire şi ştafetă. Abaaoud a murit în blitzul din Saint-Denis, câteva zile mai târziu, dar structura continuă să funcţioneze, datorită celulelor disociate. O tactică folosită de către serviciile secrete: astfel încât, chiar dacă cineva cade în mâinile inamicului, nu poate "arde" pe nimeni, nici măcar sub tortură.

Apoi, există coordonatori, cum ar fi Faycal Cheffou, "ziaristul terorist", recunoscut de către şoferul de taxi, care a însoţit comandourile în Zaventem. „Acţionează în mod independent, nu trebuie să se arunce în aer, probabil este înarmat” - explică surse de contraspionaj european. „Supraveghează ca totul să fie bine”. Este suspectat că era în posesia unui al doilea declanşator al bombelor atacatorilor kamikaze, care urma să fie utilizat în caz de eşec al primului.

Se pare că a existat, de asemenea, un Plan B, adică, în cazul în care nicio explozie nu se producea, intra în acţiune un al doilea comando, conform indicaţiilor date chiar de Cheffou. În cele din urmă, nici măcar hainele sale nu par a fi improvizate, spun unii analişti, „în mod deliberat acestea sunt similare cu cele ale lui Johnny Depp într-un film bine-cunoscut”.

"Ofiţeri de legătură"

Există apoi, persoanele de legătură între celule: cea dintre grupul de foc din Paris şi cel de la Bruxelles ar putea fi Mohamed Belkaid, un algerian ucis în raidul în care a fost capturat Salah Abdeslam. Legătura între nucleul din Bruxelles şi un eventual viitor nucleu ar putea fi Laachroui Najim, alias Soufiane Kayal, "cel care închiriază camere" în Molenbeek, prietenul lui Salah Abdeslam. Acesta din urmă ar fi fost coordonatorul nucleelor din Paris iar acest lucru ar distruge argumentul potrivit căruia nu şi-a detonat încărcătura explozibilă pentru că s-a răzgândit. El pare a fi un membru operativ pentru a fi refolosit la Bruxelles, dar nu o persoană de legătură între celule: chiar el explică faptul că nu i-a cunoscut niciodată pe Khalid şi Ibrahim el-Bakraoui, cei doi fraţi atentatori sinucigaşi din Zaventem.

Este teoria "celulelor disociate". Această teorie este confirmată de Abu Zalah, care operează ca membru 007 al Hezbollah, specializat în fluxurile jihadiştilor. „Există foreign fighters care se întorc, şi luptători trimişi ca refugiaţi în Europa, amestecaţi în traseele disperării. Sunt celule ca ciorchinii, în grupuri de câte cinci în aceeaşi zonă, niciunul nu îl cunoaşte pe celălalt, dar sunt activaţi la comandă”. Dintre cei 60 de membri din coloana lui Abaaoud au rămas doar mai puţin de jumătate, gata să fie activaţi de către curieri: ei sunt "celulele secrete" menţionate în revendicările Isis.

Sursa - Lastampa.it