Saab vine cu o contraofertă: avioane noi în loc de second-hand-urile din Portugalia

Un avion F16 decoleaza de la baza din Aviano, Italia, 21 martie 2011. Forţele aliate susţin că au reuşit să impună zona de excludere aeriană deasupra Libiei. (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
04.10.2012

Compania suedeză Saab propune României să cumpere în locul avioanelor F16 second-hand, unele noi, Gripen. Nu ar fi singurul avantaj, susţine constructorul suedez Saab. România va primi un împrumut pentru achiziţionare, iar suma ar fi reinvestită aici.

Saab propune din nou României achiziţionarea de avioane noi Gripen, în locul aeronavelor F16 second-hand din Portugalia, afirmând că guvernul suedez poate pune la dispoziţie o linie de credit pe termen lung, urmând ca întreaga sumă să fie reinvestită în România, pe baza unui program de offset, arată Hotnews.

Saab recunoaşte constrângerile financiare cu care se confrunta România în acest moment, când trebuie să îşi înlocuiască flota de avioane MiG 21, iar Suedia, prin intermediul FXM - Agenţia Suedeză pentru Exporturile de Apărare şi Securitate - şi Saab doresc să lucreze împreună cu România pentru a identifica o soluţie de avion modern cu noul avion Gripen”, afirma Richard Smith, director de marketing al Saab pentru Europa, într-un comunicat de presă al companiei.

Acesta afirma că „Saab se oferă să investească în România printr-un program de offset industrial, precum şi să transfere tehnologie pentru modernizarea industriilor româneşti: aerospaţială şi de apărare”, susţinând că în acest fel s-a creea „mii de locuri de muncă specializate”.

Informaţia vine la o săptămână după ce Consiliul Superior de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat cumpărarea a 12 avioane de luptă, astfel încât vechile MIG-uri ale armatei române să fie înlocuite cu avioane F16, folosite de militarii din Portugalia.

Decizia CSAT privind achiziţia avioanelor multirol a fost salutată de Guvernul SUA, care a transmis că o consideră un pas în direcţia modernizării Forţelor Armate române, ceea ce va creşte interoperabilitatea cu NATO şi va ajuta România să-şi îndeplinească obligaţiile în cadrul Alianţei.

Planul de achiziţie a avioanelor F16 din Portugalia, aprobat săptămâna trecută în CSAT a intrat în etapa negocierilor. Înzestrarea armatei cu avioane F16 cumpărate la mâna a doua costă aproape 600 de milioane de euro. Un avion costă maximum 10 milioane de dolari, restul banilor fiind destinat întreţinerii şi înzestrării aparatelor.

Modernizarea pistelor de aterizare şi decolare va costa alte 12 milioane de euro. Dacă va fi semnat contractul, conform planului aprobat săptămâna trecută în CSAT, România va începe să plătească din ianuarie, câte 100 de milioane pe an, iar avioanele vor ajunge în România în 2016.

Nevoia de a achiziţiona noi avioane de luptă este determinată de faptul că avionul MIG21 Lancer mai poate apăra zona aeriană a României cel mult doi ani. Şi asta cu cheltuieli foarte mari, o oră de zbor costând nu mai puţin de 9.000 de euro.

În 2007, în cursa pentru înzestrarea Forţelor Aeriene au intrat mai multe firme. Ofertele celor de la Eurofighter, Raphal şi F18, au ieşit rapid din cursă. De vină ar fi fost preţurile mari şi faptul că statul român ar fi cheltuit mult prea mult pentru amenajarea pistelor şi antrenamentul piloţilor.

În urmă cu doi ani, Pentagonul a dat undă verde ca România să primească 48 de avioane F16. Costau însă mult mai mult decât îşi putea permite statul român: 4,5 miliarde de euro. Apoi numărul avioanelor a scăzut la 24, urmând în cele din urmă ca României să îi fie oferită soluţia de a cumpăra avioane de război aflate deja în uz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor