S-au reluat transplanturile renale, după o pauză de cinci ani

Ana Chitoroagă
22.05.2012

Deja au fost efectuate două operaţii de transplant de rinichi în Republica Moldova, după o pauză de 5 ani. Potrivit arena.md, intervenţiile au avut loc pe 19 şi 21 mai la Spitalul Clinic Republican, sub coordonarea unui profesor din Belgia.

Pacienţii care au primit câte un rinichi de la rude de gradul întâi şi care acum sunt în stare stabilă, au fost operaţi gratis, în baza poliţei de asigurare. Însă, potrivit medicilor, preţul unui transplant s-ar putea ridica la 16 mii de euro. Mai mult, acestora urmează să le fie administrat tratament pe parcursul întregii vieţi, pentru ca organismul să nu respingă rinichiul transplantat.

Următorul obiectiv sunt transplanturile de la donator decedat. Potrivit directorului Agenţiei de Transplant, Igor Codreanu, asemenea operaţii ar putea avea loc în lunile octombrie-noiembrie ale acestui an, după ce vor fi gata laboratorul şi echipamentele necesare, scrie arena.md.

În acelaşi timp, în opinia directorului Centrului pentru Analize în Sănătate, Viorel Soltan, pentru ca acest domeniu să se dezvolte, autorităţile ar trebui să creeze o bază de date cu donatori şi să încurajeze transplanturile de la donatori decedaţi.

Ultima operaţie de transplant renal în Republica Moldova a avut loc în 2007, şi după aceea ţara noastră a trebuit să ajusteze cadrul legal şi să creeze Agenţia Naţională a Transplantului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor