S-au găsit 8,8 miliarde de planete similare Pământului, numai bune de locuit

Planeta Kepler 69c / NASA
Planeta Kepler 69c / NASA (commons.wikimedia.org)

Spaţiul cosmic este vast şi s-ar putea să nu fim atât de singuri: un studiu dezvăluie că galaxia noastră, Calea Lactee, este plină de miliarde de planete ce sunt aproximativ la fel de mari precum Pământul, au o orbită în jurul unei stele precum Soarele nostru şi există în aşa numita zonă Goldilocks – nici prea cald, nici prea rece pentru a susţine viaţa.

Folosind date de la NASA, astronomii au calculat pentru prima dată că numai în galaxia noastră, există cel puţin 8,8 miliarde de stele cu planete de dimensiunea Pământului.

Studiul a fost publicat luni, 4 noiembrie, în jurnalul cu numele “Proceedings of the Naţional Academy of Science”.

Acum, ce spune acest lucru despre şansele ca undeva acolo să existe viaţă? ”Doar în galaxia noastră există 8,8 miliarde de aruncări ale zarului biologic”, afirmă coautorul studiului Geoff Marcy, un vechi căutător de planete din cadrul universităţii din California.

Următorul pas, spun oamenii de ştiinţă, este să cauţi atmosfere ale acestor planete folosind telescoape spaţiale puternice ce nu au fost lansate încă. Asta ar aduce răspunde mai bine la întrebarea dacă vreuna din aceste planete poate, de fapt, să susţină viaţă. Descoperirile ridică de asemenea o întrebare importantă, spune Marcy: Dacă nu suntem singuri, “de ce este o linişte atât de asurzitoare din partea civilizaţiilor avansate care ar fi prezente în galaxia noastră?”

În Calea Lactee, aproximativ 1 din 5 stele sunt de dimensiunea Soarelui nostru, au aceeaşi culoare şi vârstă, cu planete de o dimensiune aproximativ egală cu cea a Pământului şi sunt în zona locuibilă, unde apa, crucială pentru viaţă, se află în stare lichidă. Toate acestea conform calculelor complexe bazate pe 4 ani de observaţii din partea NASA, folosind telescopul Kepler.

Telescopul Kepler a observat 42,000 de stele, examinând doar o mică parte a galaxiei noastre, pentru a vedea câte planete similare Pământului există. Oamenii de ştiinţă au extrapolat apoi acea cifră pentru restul galaxiei, ce conţine sute de miliarde de stele.

Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au calculat – nu estimat – ce procent din stelele ce sunt similare Soarelui nostru au planete similare Pământului: 22%, cu o margine de eroare de plus minus 8%.

Omul de ştiinţă de la Kepler, Natalie Batalha, afirma că mai sunt date de luat în considerare înainte ca această cifră să fie considerată finală.

Există aproximativ 200 de miliarde de stele în galaxia noastră, dintre care 40 de miliarde asemănătoare Soarelui nostru, afirmă Marcy. De asemenea, bazându-ne pe o estimare de 1 din 5, cea mai apropiată planetă cu o dimensiune aproximativ egală cu cea a Pământului, ce se află în zona de temperatură locuibilă şi orbitează în jurul unei stele asemănătoare soarelui, se află la aproape 112 trilioane de kilometri de Pământ, afirmă Marcy.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură