S-a deschis în China o "poartă către iad"? (video)

Craterul Darvaza din Turkmenistan
 
Craterul Darvaza din Turkmenistan   (Tormod Sandtorv, Wikipedia)

În vestul Chinei, pământul s-a căscat dezvăluind vederii o groapă de foc misterioasă, de câţiva metri lăţime, din care aerul răbufneşte fierbinte. Locuitorilor din zonă le este frică să se apropie de craterul ale cărui adâncuri luminează într-un portocaliu strălucitor. Unii dintre ei au denumit groapa o "poartă către iad."

Misteriosul fenomen de lângă Urumqi, capitala provinciei chineze Xinjiang, are însă o explicaţie simplă:

"Chiar dacă ceea ce se întâmplă este destul de neobişnuit, suntem destul de convinşi că asistăm la un fenomen de combustie spontană a cărbunelui.", a declarat geologul Hu Tan pentru News Ltd, adăugând că aerul care iese din crater este atât de fierbinte, încât dacă ţii o ramură de copac lângă el, aceasta ia foc.

Temperatura înregistrată lângă crater se ridică la 792 de grade Celsius, a mai explicat un cercetător.

Însă groapa apărută în China nici nu se compară cu "Poarta Iadului" apărută în urmă cu câteva decenii în Turkmenistan.

Craterul de gaze Darvaza, sau "Porţile Iadului", cum este numit de localnici, măsoară în jur de 70 de metri în diametru şi arde în continuu din anul 1971. După apusul soarelui, lumina sa poate fi vizibilă de la kilometri depărtare.

"Porţile iadului" nu sunt un fenomen natural, flăcările fiind un rezultat al unui accident de exploatare a gazelor naturale din anul 1971, când o instalaţie de forare a căzut într-o cavernă subterană şi a străpuns pământul, eliberând gaze toxice în aer. Pentru a evita un dezastru ecologic, cercetătorii au hotărât să dea foc gazelor, crezând că povestea se va termina în câteva zile. Gazele au continuat însă să ardă, decenii în şir.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe