Rusia vrea să o schimbe pe Savcenko cu Viktor Bouţ şi Konstantin Iaroşenko

Deşi purtătorul de cuvânt al Kremlinului a declarat recent că nu există o decizie în privinţa eliberării pilotului Savcenko, noile rapoarte susţin că Rusia s-ar afla în negocieri în vederea schimbării pilotului pentru doi cetăţeni ruşi – un traficant de arme şi unul de droguri, ambii întemniţaţi în SUA.
Traficantul rus de arme Viktor Bout.
Traficantul rus de arme Viktor Bout. (Captură Foto)

Rusia negociază schimbarea pilotului ucrainean Nadia Savcenko, ce a fost condamnată în urmă cu câteva zile la 22 de ani de închisoare, pentru un grup de cetăţeni ruşi – inclusiv Viktor Bouţ şi Konstantin Iaroşenko, care sunt întemniţaţi în SUA, a raportat agenţia de ştiri Interfax, citând surse neidentificate.

Au loc discuţii, prin intermediul unor canale confidenţiale, cu privire la posibilitatea eliberării lui Savcenko printr-un schimb de prizonieri, a raportat Interfax. Partea rusă a propus o listă de cetăţeni, în schimbul cărora ar putea să o elibereze pe Savcenko.

Conform sursei Interfax, lista îi include pe traficantul rus de arme Viktor Bouţ şi pilotul Konstantin Iaroşenko, care în prezent se află în închisoare în Statele Unite. “Printre ei se află cetăţeni ruşi ale căror activităţi nu sunt de regulă mediatizate”, a adăugat sursa, conform Interfax.

Bouţ a fost arestat în 2008 în Bangkok şi ulterior a fost condamnat de un tribunal american la 25 ani de închisoare pentru trafic ilegal de arme, pe când Iaroşenko a fost condamnat la 20 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Săptămâna trecută, un tribunal rus a găsit-o vinovată pe Savcenko de implicare în uciderea a doi jurnalişti ruşi în apropiere de Lugansk, estul Ucrainei, în 2014. Ea a fost condamnată la 22 ani şi o amendă de 30.000 de ruble (440 de dolari) pentru trecerea ilegală a frontierei ruseşti.

Întemniţarea şi procesul ei controversast au fost criticate în repetate rânduri de liderii occidentali.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko i-a oferit pe Alexander Alexandrov şi Evgheni Erofeev – soldaţi ruşi care au fost capturaţi în Ucraina – în schimbul lui Savcenko, şi a susţinut că preşedintele rus Vladimir Putin a promis anterior întoarcerea pilotului ucrainean în ţara ei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat existenţa vreunui acord între Putin şi Poroşenko şi a susţinut că nu există nicio decizie în privinţa eliberării lui Savcenko.

Avocatul Nadiei Savcenko, Mark Feighin, a declarat marţi pentru Interfax că nu deţine nicio informaţie cu privire la negocierile legate de schimbarea pilotului ucrainean cu Bouţ şi Iaroşenko.

Pe de altă parte, Washingtonul a negat rapoartele privind posibila schimbare a lui Savcenko pentru cetăţeni ruşi aflaţi în prezent în închisori americane.

“Nu luăm în considerare o astfel de posibilitate”, a declarat Will Stevens, purtător de cuvânt al ambasadei americane din Moscova, pentru website-ul de ştiri RBC.