Rusia va construi în 2016 prima centrală nucleară plutitoare din lume

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin. (arhiva) (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
22.04.2015

Ca şi cum dezastrul de la Cernobîl nu a fost suficient, după câteva decenii de planificări şi amânări, Rusia va dispune începând cu 2016 de prima centrală nucleară plutitoare din lume, a declarat marţi vicepremierul rus Dmitri Rogozin, conform agenţiei de ştiri Interfax.

“De fapt, este un reactor atomic care poate fi ataşat unei infrastructuri de coastă şi va furniza energie prin intermediul unui cablu către orice oraş arctic”, a declarat Rogozin, care supraveghează activităţile Rusiei în regiunea Arctică.

“Prima astfel de centrală plutitoare va fi terminată în octombrie 2016”, a adăugat Rogozin.

Centralele nucleare plutitoare nu sunt o idee nouă pentru Rusia, care a discutat despre construcţia unei “flote” de astfel de unităţi încă de la începutul anilor 2000, susţine Moscow Times.

Construcţia pentru prima centrală plutitoare, numită Akademik Lomonosov, a început în 2007 dar după numeroase întârzieri unitatea încă nu a devenit complet operaţională.

Prima centrală nucleară plutitoare, care poate genera maximum 70 de megawaţi de energie, ar fi trebuit să fie amplasată în 2017 în regiunea Kamceatka din estul îndepărtat al Rusiei. Totuşi, regiunea a rămas în urmă în ceea ce priveşte construcţia unei infrastructuri necesare, a raportat anul trecut agenţia de ştiri RIA Novosti.

Dar termenul limită menţionat de Rogozin concordă cu remarcile făcute la sfârşitul anului trecut de Alexei Kadilov, director executiv al Şantierului Baltic din St. Petersburg, care construieşte centrala respectivă.

Kadilov a declarat jurnaliştilor în octombrie 2014 că Akademik Lomonosov va fi terminată şi va deveni operaţională până în septembrie 2016, a raportat RIA Novosti.

Ecologiştii au manifestat temeri în legătură cu raţionamentul centralelor nucleare plutitoare, temându-se că ar putea avea loc o catastrofă ce ar devasta întregul ecosistem fragil al regiunii Arctice, conform Moscow Times.

Totuşi, Rusia este nerăbdătoare să dezvolte teritoriile arctice, despre care se crede că deţin rezerve uriaşe şi aproape nefolosite de resurse naturale. După ce a lăsat ca o mare parte a infrastructurii arctice să decadă după prăbuşirea Uniunii Sovietice, Rusia a început spre sfârşitul anului trecut să construiască noi baze militare în regiune.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor